Under onsdagen beslutade majoriteten i landstingsstyrelsen att inrätta den nya, omstridda, posten som andre vice ordförande. Tanken är att den ska ges till oppositionen för att de ska få tidigare insyn i styrelsens arbete.
Men det köper inte gruppledaren för det största oppositionspartiet, Kenneth Backgård (NS).
– Vi ser att den i princip är vikt för moderaterna, man har haft samtal, vilket har bekräftats. Det här blir ett spel för gallerierna, säger han.
– Man säger att den ska tillhöra oppositionen och då ska vi få välja. Då ska inte majoritetspartierna delta i omröstningen i fullmäktige. Det är rent patetiskt. Om vi skulle komma fram till att någon annan än Mattias Karlsson skulle ha den, kommer man rösta ner det.
Rådsposten blir det femte heltidsarvoderade landstingsråd och om moderatledaren Mattias Karlsson (M) röstas fram så kommer han få ett påslag på sitt arvode med nästan 13 000 kronor i månaden, totalt 56 485 kronor. Trots att Sjukvårdspartiet, Centern och Folkpartiet röstade nej till posten under onsdagen så är det fortfarande oklart om de kommer nominera någon kandidat.
– Vi för diskussioner om hur vi ska hantera det här, säger Kenneth Backgård.
Moderaterna kommer att lansera Mattias Karlsson som sitt namn till posten.
– Vi anser att det är vår tur att få posten. Det vore kanske mest naturligt att sjukvårdspartiet skulle få den. Men de fick ju förste vice-posten i landstingsfullmäktige och nu är det vår tur, säger han.
– Sen är det upp till var och en att aspirera på den.
Landstingsrådet Maria Stenberg (S), som lagt fram förslaget om posten, vill inte avslöja hur Socialdemokraterna kommer rösta i frågan. Men hon lyfter fram fördelarna med moderaterna, men hon vill inte se det som en belöning för att de säkrar en rödgrön majoritet.
– Hälso- och sjukvården har ju sina beslut i flera nivåer. Vi är beroende av politiska beslut på nationell nivå och EU-nivå. Då känns det väl logiskt med ett parti som har sanktioner i alla de nivåerna, säger hon.
Så det är inte ett "tack för hjälpen"?
– Nej, det här handlar om att skapa breda politiska majoriteter för att fatta de beslut som krävs i framtiden.
Är det inte väl många landstingsråd?
– Nej, när man tittar på de ansvarsområden som finns så kan man konstatera att Norrbotten är ett stort län med många frågor.
Vem som ska bli nytt landstingsråd bredvid Maria Stenberg är inte klart. Hon väntar själv på besked från distriktsstyrelsen och hoppas på ett snabbt besked, inte minst med tanke på att det kommande rådet ska bli ansvarig för de akuta bemanningsfrågorna.
– Men jag har inte fått något besked än. Men jag pushar på helt tiden, säger hon.