"Det är skamligt"

Upproret på sjukhuset i Sunderbyn sprider sig.Även IVA-sjuksköterskorna vägrar att godta budet om en bonushöjning med 100 kronor per dag.- Nu hotar ledningen att dra in våra semestrar, men då begår man ett lagbrott, säger Martina Wikström, sjuksköterska.

Martina Wikström och Carina Nilsson är två av sjuksköterskorna på IVA som är besvikna på landstingsledningens agerande. "Det är skamligt", säger Wikström.

Martina Wikström och Carina Nilsson är två av sjuksköterskorna på IVA som är besvikna på landstingsledningens agerande. "Det är skamligt", säger Wikström.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2011-06-08 05:50

I går berättade vi om sjuksköterskorna på hjärtintensiven, som under flera års tid tagit extrapass på sommaren för att lösa bristen på vikarier. De ser landstingets slutbud om 100 kronors höjd bonus (se faktaruta) som ett slag i ansiktet och vägrar acceptera att de kan beordras till arbete.

Bemanning saknas
- Beordring är något som sker i akuta situationer här och nu. Den kan inte vara planerad, sa Åsa Schön i gårdagens NSD.

Sjuksköterskorna på intensiven (IVA) är i exakt samma situation.

- Det saknas bemanning till mellan 100 och 130 pass i sommar. Vi har varit tydliga med vårt krav att vi vill ha dubblerad ersättning alternativt fyra timmars komptid för att ställa upp ännu en sommar, säger Carina Nilsson, sjuksköterska.

- Nu hotar ledningen att dra in våra semestrar som redan är beviljade men inte påbörjade. Därmed bryter ledningen mot semesterlagen och kan få betala skadestånd, men det är man tydligen villig att ta. Det är skamligt, säger Martina Wikström.

17 IVA-sjukköterskor har slutat de senaste fem åren.

"Det är inte olagligt"
- Det är en jättestor brist på specialistutbildade sjuksköterskor inom intensivvården. Med tanke på det känns våra krav realistiska. Är det på det här sättet ledningen vill värdera oss, uppmuntra oss att jobba kvar och värva ny personal? säger Nilsson.

Landstingsdirektör Elisabeth Holmgren beklagar den uppkomna situationen.

- Det är förstås olyckligt när det inte är klart så här nära sommaren men vi jobbar för att lösa situationen. Olagligt är det inte. Om verksamheten kräver har vi rätt att ändra semestrarna.

Tycker du att ersättningen är bra?
- Grunden är att schemaläggningen ska klaras utan extra ersättningar, men i de fall det inte går har vi det här sommarerbjudandet till personalen.

Du säger "erbjudande" men egentligen är det väl något som ni är tvingat att ta till?
- Det finns ytterligare alternativ, exempelvis att lägga tre semesterperioder. Då behöver vi färre vikarier. Men det brukar inte vara så populärt hos personalen.

- Vår enhetschef, som blivit ålagd att lösa sommarsituationen schematekniskt, har i ett tidigare skede i år räknat på alternativet tre semesterperioder men det löser inte vår situation och det vet ledningen om. Två vikarier kan inte ersätta 45 sjuksköterskor, säger Carina Nilsson.

FAKTA Landstingets "sommar-erbjudande"

➤ Under flera års tid har landstinget haft stora problem med att få tillräckligt med sjuksköterskevikarier för att lösa sommarbemanningen på vissa avdelningar vid Sunderby sjukhus. Ersättningen från landstinget till de som frivilligt tar extrapass eller avbryter sin semester har varit 600 kronor per pass på vardagar och 800 kronor per pass på helgdagar.

➤ I år hade sjuksköterskorna på bland annat hjärtintensiven och intensivvårdsavdelningen (IVA) krävt att bonusen skulle dubbleras för att de skulle ställa upp igen, alternativt bibehållen bonus plus fyra timmars komptid per arbetat pass.

➤ För en vecka sedan kom landstingets svar. Bonusen höjdes med 100 kronor, till 700 respektive 900 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om