"Det är så jobbigt"

Rutviks handelsträdgård är ett anrikt företag. I 70 år har det erbjudit Luleåborna allsköns växter. I torsdags försatte Luleå tingsrätt bolaget i konkurs. Verkställande direktör Stefan Enström är bedrövad, men fast besluten att fortsätta om än inte i samma form.

Sådden och planteringen fortgår som vanligt i Rutviks handelsträdgård. Här syns blommor så långt ögat når.FOTO: Kajsa Zita

Sådden och planteringen fortgår som vanligt i Rutviks handelsträdgård. Här syns blommor så långt ögat når.FOTO: Kajsa Zita

Foto: Kajsa Zita

LULEÅ2009-02-17 06:00
Det är mycket ledsna anställda som möter oss när vi kommer ut till handelsträdgården i Rutvik. De håller på med den inventering som måste göras vid en konkurs. Ingen vill uttala sig för oss. Det enda de säger är:
- Det är så jobbigt.
Här arbetar sammanlagt elva personer, varav åtta tillhör familjen Enström. Stefan Enström är den tredje generationen, efter farfar Helmer och pappa Sten, som driver företaget. Helmer Enström började sälja grönsaker på torget för 70 år sedan.
Måste analysera
De senaste åren har verksamheten bestått av handelsträdgården i Rutvik, grossistverksamhet och butik i Smedjan i Luleå.
Så här säger Stefan Enström som är på resande fot och nås på telefon:
- Vi har nog ägnat oss åt för många saker och vi har varit för många anställda. Jag vill försöka fortsätta med handelsträdgårdsdelen och viss grossistverksamhet. Tills vidare fortsätter all verksamhet. Det kan ta en månad innan vi har utrett vart pengarna har tagit vägen. Vi måste analysera och räkna ut var vi blöder som mest innan jag vet hur vi ska fortsätta.
Drabbas hårt
Han kan inte uppge hur många som kommer att mista jobbet, bara att alla inte kan vara kvar.
- Mina syskon och barn arbetar också i företaget. Familjen drabbas hårt, säger han.
Enström försöker trots allt låta positiv. Han hoppas på en framtid.
- Och tills vidare måste vi fortsätta att så och plantera enligt planerna. Annars har vi inget att sälja. Butiken i Rutvik kommer också att vara öppen som vanligt - sju dagar i veckan, säger han.
Det finns ett behov
Rutviks handelsträdgård är den enda i sitt slag som finns kvar
i Luleå.
- Ja, och jag vet att det finns ett behov i Luleå, inte minst av träd och buskar.
- När det gäller grossistverksamheten så har vi levererat blommor till Konsum Norrbotten, andra blomsterhandlare och andra handelsträdgårdar, säger Enström.
Marginalerna krymper
Torsdagens konkurs skedde på företagets egen begäran.
Förutom det redan sagda hänvisar Enström till att marginalerna i blomsterbranschen krymper.
- Energi- och transportkostnaderna har höjts de senaste åren och det är svårt att kompensera det genom att höja priserna mot kunderna, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om