"Det är oerhört allvarligt om den skyldige är en person i huset"
Åklagaren för polismål, Pär G Lindell, har tagit över utredningen om bombhotet mot NSD.Experter från rikskriminalen granskar nu 35 datorer i polishuset.- Det är oerhört allvarligt om den skyldige är en person i huset, säger Roger Jönsson, polisens informationsdirektör.
Polisens informationsdirektör Roger Jönsson.FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
- På torsdagen fick vi avsändarens IP-nummer. När vi kollade så kunde vi konstatera att vi själva stod som ägare till adressen. När förvåningens ögonblick var över var vi tvungna att omedelbart överlämna ärendet till internutredningen och åklagare Pär G Lindell i Umeå, säger Roger Jönsson.
Bara ett IP-nummer
Polisen i Luleå har bara ett IP-nummer. Det betyder att samtliga anställdas internettrafik sker med det numret som avsändare.
- Vi har inga trådlösa nätverk i huset och två skilda nätverk, ett internt och ett kopplat mot internet. Slagningar på misstänkta personer görs i det interna, men man kan komma in på internet också i det systemet men i begränsad omfattning.
På måndagen anlände fyra experter från rikskriminalen för att spåra bombhotets avsändare, om han finns i polishuset eller utanför.
Under helgen samlades datorer in för att undersökas av experterna. Det är datorer i det öppna systemet som varit uppkopplade mot internet.
- Det är cirka 35 datorer som har samlats in, säger Roger Jönsson.
Enligt Jönsson är det två frågor som väntar på svar:
Den ena är om bombhotet har en koppling till någon polisanställd.
Hackerattack?
Den andra är om polisens IT-system har sådana brister att det inte klarat en hackerattack.
- Förhoppningsvis kan experterna som nu är här ge oss ett svar. Det är oerhört allvarligt om den skyldige är en person i huset. Vi konstaterade i onsdags att straffvärdet för ett bombhot är fängelse från sex månader till fyra år. Det visar att det är ett mycket allvarligt brott.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!