Den amerikanske senatorn Ted Kennedy invigde vårdcentralen med den spektakulära fasaden 1969.
42 år senare kan landstingsrådet Kent Ögren bli mannen som lägger ned den.
I går berättade NSD om sparförslaget som utreds av landstinget. Förutom ett sparbeting på 20 miljoner kronor ska ytterligare 11 miljoner sparas eftersom det fria vårdvalet gjort att 21 000 norrbottningar bytt till privata vårdcentraler.
100 tjänster berörs
Landstingets tapp är störst i Luleå. Där utreds möjligheten att stänga vårdcentralerna på Mjölkudden och Hertsön. Mjölkudden slås ihop med Stadsviken och Hertsön med Örnäset, 100 tjänster berörs.
- Det är bara ett förslag än så länge. Utredningen kanske visar att samverkan är ett bättre alternativ än nedläggning. Men visst finns det en oro hos personalen, säger Inger Sundling, chef vid Mjölkuddens vårdcentral, som har tappat cirka 1 000 patienter, från 6 300 till 5 270.
- Det är många patienter för oss. En del beror på att vi inte haft en varaktig läkarbemanning på länge. Sedan blir det väldigt dyrt också, vi har höga läkarkostnader. Men vi har startat ett projekt där vi ska anställa sex läkare så vi hoppas lösa problemet.
Sundling tror på besparingar - men att vårdcentralen överlever.
"Sund effektivisering"
- Jag hoppas på en sund effektivisering, att man tittar på flaskhalsar och dubbelarbeten. En liten vårdcentral kan vara nog så kostnadseffektiv, med korta beslutsvägar. Vi har också ett ansvar och självklart vill vi vara nära våra patienter.
Flera av dem sitter i väntrummet den här onsdagsförmiddagen.
- Det är väldigt tråkigt med förslaget. Det bor så många äldre människor här på Mjölkudden, säger Toini Kemi.
- Om vårdcentralen försvinner så stänger säkert också apoteket. Det vore väldigt tråkigt. Men vi har inte sett slutklämmen ännu, säger hennes make Oskar Kemi.
- Det vore tråkigt om de stängde här. Men hur kan de ens tänka tanken att stänga Hertsön, med så många människor som bor där? Det undrar jag, säger Irma Viklund.
"Dött centrum"
Knut Blombäck är precis på väg hem efter ett läkarbesök.
- Det är ju galet, förslaget. Inte blir det bra för mig. Och tänk på hur mycket folk som bor på Notviken och Mjölkudden, säger han.
Inga-Britt Karlberg har tidigare varit ordförande för SPF Mjölkudden.
- Risken finns att det blir ett dött centrum här. Men vi har uppmanat alla våra medlemmar att stanna kvar och det finns en stark vilja att kämpa för vårdcentralen. Jag tror det stabiliserar sig och att vårdcentralen blir kvar, säger hon.