"Det är inte bra med en avgift"

Ira Karaban tycker att det är dåligt att det ska kosta att använda datorerna på stadsbiblioteket. Hon gör mycket skoluppgifter här.- Det är tråkigt för oss som verkligen arbetar, säger hon.

Ira Karaban jobbar bra i lugnet på stadsbiblioteket. Hon har skrivit på ett arbete om religiösa sekter i 20 timmar under den senaste skolveckan. Med avgift skulle det ha kostat 200 kronor.

Ira Karaban jobbar bra i lugnet på stadsbiblioteket. Hon har skrivit på ett arbete om religiösa sekter i 20 timmar under den senaste skolveckan. Med avgift skulle det ha kostat 200 kronor.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2008-11-28 17:03
Från årsskiftet ska det kosta tio kronor per timme att använda datorerna i biblioteket i Kulturens hus.
Beslutet togs av kulturnämnden i torsdags. Ordföranden Omar Jakobsson förklarar det med att kulturen måste dra sitt strå till stacken när det gäller besparingar.
- Vi vill också ha större rotation vid datorerna. Det finns de som kan sitta vid en dator hela dagen, säger han.
Ettårigt försök
Det handlar om ett ettårigt försök med avgift. Sedan ska en utvärering göras.
- Om det fungerar bra så fortsätter vi. Om det blir många nackdelar så slutar vi ta betalt, säger Omar Jacobsson.
NSD träffar Ira Karaban vid en dator på stadsbiblioteket dagen efter avgiftsbeslutet. Hon tycker att det är dåligt. Hon går sista året på idrottsprogrammet i gymnasiet och har hållit på med ett skolarbete fyra timmar om dagen hela veckan. Det skulle ha kostat henne 200 kronor med en avgift på tio kronor i timmen.
Skulle inte ha råd
- Jag håller på med ett stort arbete i religion och har svårt att koncentrera mig hemma. Här får jag jobba i en lugn miljö. Men om det skulle ha kostat tio kronor per timme så skulle jag inte ha haft råd, säger Ira Karaban.
Hon kan samtidigt förstå en avgift.
- Många sitter vid datorerna och spelar spel. De fördriver bara tiden, säger hon.
Läsningen minskar
Tobias Rantapää och Niklas Olsson går andra året på teknikprogrammet i gymnasiet. De har en håltimme och sitter och läser Aftonbladet på Internet. De kommer inte hit mer än en gång i månaden ungefär.
- Det är inte bra med en avgift. Tio kronor är inte mycket men det är inte gratis, säger han.
- Jag tror att gratis användning av datorerna gör att fler kommer hit. Många lånar böcker samtidigt och det ökar läsningen. Läsandet minskar med en avgift, säger Niklas Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om