Det är ingen saga

I Monica Johanssons klass på Hemängsskolan i Luleå lär sig eleverna att läsa genom att skriva på datorn.Det kan låta bakvänt, men läraren Monica Johansson hyllar metoden.- Det är bara vinster med det här. Speciellt för de som inte har utvecklad finmotorik när de börjar skolan, säger hon.

Paulina Vikström visar bilden av Babo, den onde i sagan. Till höger ritar klasskamraten Wilma Ranneberg för fullt.

Paulina Vikström visar bilden av Babo, den onde i sagan. Till höger ritar klasskamraten Wilma Ranneberg för fullt.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-09-24 06:00
I klass två-tre på Hemängsskolan skriver eleverna sagor för förskolebarn. Wilma Ranneberg,9, och Paulina Vikström,9, sitter vid en dator och filar på sin. Den handlar om de roliga pojkarna Bill och Bull, även kallade bröderna Bacon, och den onde Babo.
Snabbare
De har skrivit berättelser på datorn redan sedan första klass och det är bättre än att skriva för hand tycker de.
- Det går fortare och blir snyggare, säger Wilma Ranneberg.
Hon berättar att hon ibland skriver långa sagor.
- Det blir roligare att skriva på datorn. Om man bestämmer hur sagan ska sluta så kommer man på något som blir bättre och skriver mera, säger hon.
Monica Johansson, klassens lärare, började undervisa enligt metoden Att skriva sig till läsning för tre år sedan. I stället för att först lära sig bokstäver genom att skriva dem med en penna går metoden ut på att eleverna får börja med att skriva på en dator.
- Läsningen är superviktig i årskurs ett. Att kunna producera en egen text stärker barnens självförtroende. Speciellt för dem som inte har utvecklat finmotoriken är det bra att slippa börja med att sitta och traggla med bokstäver.
Trygghet
Det handlar inte bara om att eleverna skriver på datorer utan är också en övning i samarbete.
- Eleverna arbetar alltid två och två, en berättar vad den andre ska skriva. Arbetssättet övar också elevernas sätt att uttrycka sig, lyssna och komma överens om texten.
När sedan texten är klar läser de upp den för Monica Johansson, varandra och för kamraterna.
- I och med att de varit med och producerat texten är de trygga och det blir mycket enklare att läsa den.
När sedan eleverna går andra året så går det fort att lära sig skriva bokstäverna för hand, säger Johansson.
- Då vet eleverna vad bokstäverna heter, känner igen dem och framför allt förstår de vitsen med att skriva dem.
- Det här sättet att lära eleverna är det bästa sättet för deras läs- och skrivutveckling. Varför ska man inte använda de redskap som finns, säger Monica Johansson.
Hälften vunnet
Hon gör en gest mot klassen som bubblar av sagor och diskussioner.
- Jag kan inte tänka mig att gå tillbaka till det traditionella sättet att jobba. Det är inget trollspö, men barnen tycker att det är roligt och då är hälften vunnet.
I Luleå kommun pågår just nu en utbildning i Att skriva sig till läsning för lärare vid fem skolor.
FAKTA Att skriva sig till läsning
➤ Arne Trageton är norsk forskare, pedagog och författare till boken Att skriva sig till läsning - IKT i förskoleklass och skola, som finns översatt till flera språk.
➤ Boken beskriver resultaten från ett forskningsprojekt "Textskapning på datamaskin". Resultaten är överväldigande positiva och intresset för arbetssättet växer runt om i Norge, Sverige, Danmark och Finland.
➤ Arbetssättet med att skriva sig till läsning innebär att barnen lär sig läsa genom att skriva egna texter på datorn, laborera med språket på olika sätt och använda de egna böckerna för lästräning.
➤ Barnen får börja lära sig skriva på datorn och vänta med formell inlärning av handskrift till andra skolåret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om