Det är i den lilla vaken det stora miraklet sker

Kalla bad är trenden som verkar vara här för att stanna och vi beslutade oss för att undersöka vad det egentligen är som lockar i det iskalla vattnet. Vi hittade värme, välbefinnande, vänner – och rent av en ny dimension i livet.

Den vinterbadstrend som fick ett rejält uppsving under pandemin håller i sig och i Luleå finns flera platser där det går att bada. Den kanske vackraste platsen ligger vid Gäddviksströmmen med utsikt mot det forsande vattnet, Niporna och centrala Luleå. Gäddviksvaken är Anna-Lena Arvidssons, Lisbeth Löpare Johanssons, Linda Olssons, Åsa Fredrikssons och Lawrence Hooeys favoritvak där de gärna badar flera gånger i veckan.

Den vinterbadstrend som fick ett rejält uppsving under pandemin håller i sig och i Luleå finns flera platser där det går att bada. Den kanske vackraste platsen ligger vid Gäddviksströmmen med utsikt mot det forsande vattnet, Niporna och centrala Luleå. Gäddviksvaken är Anna-Lena Arvidssons, Lisbeth Löpare Johanssons, Linda Olssons, Åsa Fredrikssons och Lawrence Hooeys favoritvak där de gärna badar flera gånger i veckan.

Foto: Jessica Rosengren

Luleå2023-01-06 07:00

När vi kommer fram till Gäddviksströmmen är Lawrence Hooey i full färd med att förebereda vaken inför dagens bad. Det har varit kallt under natten och kylan har hållit i sig och ligger på respektabla 15 minusgrader även mitt på dagen. Vaken vid strömmen har frusit igen och den behöver rensas från isskorpan som bildats.

Med en stor issåg lösgör han isen från vakens kanter men det kommer krävas ännu kraftigare grejer, och fler personer, för att effektivisera arbetet. Snart ska motorsågen komma fram för att få fram det vinterbadarna suktar efter. För det är i det kalla vattnet hemligheten ligger, det som får folk att prata om isbad med snudd på religiös entusiasm.

För fem år sedan inledde Lawrence Hooey sin kallbadsresa med att bada någon vecka innan midsommar och det tyckte han då var vansinnigt kallt. Nu ska han snart gå ner i en isvak där små isbitar flyter omkring. Några minuter ska han senare vandra upp i den kalla luften, torka av sig och byta om. Och han älskar det och vad det gör med honom.

– Det blir som en avslappning efteråt. Det går inte att ha någon stress i en isvak. Man pratar om endorfiner och andra hormoner som släpps loss, säger Lawrence Hooey.

Vad händer om du inte får bada på några dagar?

– Då saknar jag det väldigt mycket. Hoppar jag över bad i två, tre dagar känner jag att jag måste i igen.

När är det som bäst att bada isvak?

– I mitten av mars till mitten av april. Då är det solsken och den kanske värmer och man kan ligga på isen och sola efteråt.

undefined
Det ser inte direkt varmt ut i vaken när Lawrence Hooey börjar rensa den ren från is. När det blir riktigt kallt på nätterna krävs det en stunds isrensning innan badet kan sätta igång och vid vårt besök användes även en moorsåg.

I Luleå finns flera platser där det går att vinterbada.  Vaken vid Gäddvik ligger i den kanske vackraste miljön med strömmande vatten mitt framför ögonen på de badande. Naturupplevelsen är en av flera saker som Anna-Lena Arvidsson fastnade för när hon för ett år sedan testade kallbada för första gången.

– Jag måste minst bada en gång i veckan men det brukar bli tre gånger ungefär. Helst skulle jag bada varje dag. Det blir som ett beroende – ett bra beroende, säger Anna-Lena Arvidsson och förklarar känslan i kroppen efter ett bad:

– Jag upplever det ungefär som efter ett träningspass. Jag känner mig lätt och skön i kroppen och det blir som en omstart för hjärnan.

Fler kallbadare i hennes gäng kommer förbi och andra gäng ansluter. Totalt är det tiotalet personer som planerar att bada men först måste vaken rensas från is. De mer rutinerade stegar ner i vaken i baddräkter och kastar upp isen eller skjuter den under iskanten.

Detta alltså innan själva njutandet skall inledas.

Åsa Fredriksson började med isbad under pandemin trots att hon vanligtvis är frusen av sig – och nu är hon fast.

– Det här var höjdpunkten under pandemin och det som gjorde att man stod ut. Det gick ju inte att träffas på ett normalt sätt då och att hålla avstånd. Det här är mindfulness också, man kan släppa all skit man går runt och tänker på i några minuter, säger Åsa Fredriksson som likt Anna-Lena Arvidsson blivit beroende av kallbaden:

– Ja, oja. Det har blivit ett beroende för man mår verkligen bra av det. Ibland kan det kännas motigt att gå i men efteråt känns det alltid så bra.

undefined
Lisbeth Löpare Johansson, Linda Olsson och Åsa Fredriksson har blivit mer eller mindre beroende av kallbad och dess effekter på välmåendet.

För Lisbeth Löpare Johansson är det en speciell dag. Det är på dagen två år sedan hon började sin kallbadskarriär och hon gratuleras av de övriga. Det har varit två år av kalla bad som gett mycket värme.

– Jag tycker det har gett en ny dimension i livet och det är absolut inget jag ångrar. Det är hälsa ur alla dimensioner, säger Lisbeth Löpare Johansson.

Vilka effekter har du märkt?

– Jag tycker jag har blivit gladare och det här har också fört ihop mig med nya människor som jag inte kände innan. Jag känner mig starkare och det ger en självförtroendeboost.

– Jag tycker jag sover bättre och har mindre värk i kroppen, fyller Linda Olsson i.

Vaken i Gäddvik är rensad och klar för bad. Det är olika hur länge varje person stannar i vaken men de lite mer erfarna badare stannar i några minuter. Vissa uppskattar att gå upp i kylan efteråt, andra vill gärna snabbt få på sig kläderna och värma sig vid elden som brinner alldeles intill vaken. Samtliga i gänget är vid det här laget hängivna kallbadare men deras aha-upplevelse är inte given.

– Det är inte alla som fastnar, en del testar bara två, tre gånger, konstaterar Linda Olsson.

– Men de som fastnar gör det nog säkerligen för livet, säger Åsa Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!