Den 8 mars är lika med den internationella kvinnodagen. I Luleå uppmärksammades det bland annat i form av en manifestation som organisationerna Boden mot rasism, Låt oss leva och Socialistiska feminister stod bakom.
För Agnes Rase, en av initiativtagarna, är 8 mars en dag för att påminna om att kampen mot orättvisor måste fortsätta.
– Det är lätt att komma in i bekvämligheten att allt är så bra i Sverige och glömma bort det som händer runt om i världen, men också det som fortfarande är orättvist här, säger hon.
Maiara Karlsson, talesperson för Låt oss leva, ser dagen som ett tillfälle att uppmärksamma dem som fört kvinnokampen framåt genom historien.
– Vi ska minnas dem, men blicka framåt och kämpa vidare tillsammans, säger hon.
Både Agnes Rase och Maiara Karlsson hittar många exempel, både i Sverige och utomlands, som visar att kvinnor fortfarande utsätts för betydande orättvisor.
– Bara det att gå hem en mörk kväll och hela tiden behöva vända sig om för att se om någon förföljer en. Rädslan är ett jättestort förtryck, säger Agnes Rase.
– Man får mindre utrymme i offentliga platser. Man märker i en konversation att man får mindre plats att prata, säger Maiara Karlsson.
Birgitta Nordmark från Syndikalisterna påminner om de stora löneskillnaderna mellan män och kvinnor, vilket dessutom får långsiktiga konsekvenser i form av lägre pensioner för kvinnor.
– Som kvinna jobbar man gratis en timme och 42 minuter varje dag, säger hon.
Linda-Marie Gabrielsson och Sofia Eriksson, som representerar Feministiskt initiativ, anser att de traditionella könsrollerna måste upplösas. De är säkra på att det vore bra för både kvinnor och män.
– Vi ser att pojkar tvingas in i roller som kanske inte är bra för varken dem eller andra. Att man måste vara på ett visst sätt, tuff och aggressiv, säger Linda-Marie Gabrielsson.
– Så länge vi benämner pojkars och mäns våld som pojkstreck kan vi inte komma åt det när de är vuxna och det faktiskt är våldsbrott vi pratar om, fortsätter hon.