"Det är ett vågspel att rösta på de partiet"

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly tror att Piratpartiet kan skrälla i EU-valet. Men under sitt besök i Luleå i går anklagade han partiet för att vara "oseriöst".- Det är ett vågspel för varje väljare att rösta på de, säger han.

Lars Ohly, Vänsterpartiets partiledare besökte Luleå i går och pratade om EU-valet. Till höger står Börje Lööw, distriktsorförande för Vänsterpartiet i Norrbotten. FOTO: Bengt-Åke Persson

Lars Ohly, Vänsterpartiets partiledare besökte Luleå i går och pratade om EU-valet. Till höger står Börje Lööw, distriktsorförande för Vänsterpartiet i Norrbotten. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-05-27 06:00
Lars Ohly syftar på att Piratpartiet inte tar ställning i andra frågor än de som rör upphovsrätten och fildelning. Om Piratpartiet kommer samarbeta åt höger eller vänster beror på var de får störst gehör för sina frågor.
- Andra frågor överlåter de till andra partier att fatta beslut om. De tänker inte ta ställning. Det är inte seriöst tycker jag, att inte tala om det för väljarna i förväg, säger Lars Ohly.
Hur upplever du intresset för EU-valet?
- Mycket mindre än i ett riksdagsval även om jag har förhoppningar om ett högre valdeltagande än förra gången. Men mer än 40 procent tror jag inte det blir ändå, tyvärr.
Lågt valdeltagande tror han beror på stort avstånd till de som bestämmer samt att det finns ett EU-motstånd som gör att folk väljer att inte rösta.
Vänsterpartiet är det enda partiet, förutom Sverigedemokraterna, som fortfarande vill gå ut ur EU.
Partiet förlorar på att folk inte röstar, tror Ohly.
"Missriktad protest"
- Det är våra väljare som i stor utsträckning är trötta på EU och som i en missriktad protest stannar hemma. Vi har ett hårt jobb framför oss för att få dem att gå till valurnorna, säger han.
Ett sätt som Vänsterpartiet anammat är att sms:a sina medlemmar texten: "Gå och rösta!". Medlemmarna skickar sms:set vidare till vänner och bekanta.
Vänsterns hjärtefråga är att strejkrätten och kollektivavtalen ska få vara kvar.
- Kollektivavtalen är inte en fråga för EU. Det är ländernas egen tradition och att få bestämma vilken arbetsmarknadsmodell man ska ha, säger Lars Ohly.
Han ser också en fara i om EU vill jämställa föräldraledigheterna, så att de ser likadana ut i alla länder.
- Tre veckors ledighet för kvinnor i samband med barnafödande är skrämmande dåligt, höj gärna den nivån i alla länder men inte på bekostnad av att svenska kvinnor och män ska få sämre föräldraledighet. Det skulle betyda att vi får en tillbakagång till gamla förhållanden som vi lämnat sedan länge, säger han.
Vilka frågor ska EU driva, tycker du?
- Miljöfrågorna, och det mycket bättre än i dag. Som det är nu så är miljöfrågorna underställt fri rörlighet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om