Risken större för den som slutar

Patienter med sömnapné löper betydligt större hälsorisker om de slutar använda utrustningen, än om de fortsätter. Det uppger Jussi-Pekka Riikola, chef för astma- och allergisektionen vid Sunderby sjukhus.

Region Norrbotten har använt sig av utrustningen från Philips i ett tiotal år.

Region Norrbotten har använt sig av utrustningen från Philips i ett tiotal år.

Foto: Linda Kask

Luleå2021-07-07 06:00

Hälsoriskerna för patienter med så kallad sömnapné, andningsuppehåll under sömnen, är väl vetenskapligt belagda, enligt Jussi-Pekka Riikola. Patienterna kan till exempel drabbas av olika hjärt- och kärlsjukdomar som följd. Beskedet som kom förra veckan, om att utrustning från Philips som används av mellan 1 600-1 700 norrbottningar kan vara hälsofarlig, har väckt en del frågor.

– Vi har skickat ut ett brev till alla berörda den här veckan och det har kommit en del samtal.

Är folk oroliga?

– Det rör sig mest om funderingar. Det här är ett säkerhetsmeddelande och riskerna utreds nu av Läkemedelsverket i samråd med Socialstyrelsen och nationella experter, säger Jussi-Pekka Riikola.

Av det brev som har skickats ut framgår det att tre av 10 000 patienter har drabbats av biverkningar som andningspåverkan, slemhinneirritation och huvudvärk, enligt rapporter till tillverkaren. I djurstudier har en ökad risk för cancer kopplats till polyuretan.

Några alternativa behandlingar av sömnapné finns inte, enligt Jussi-Pekka Riikola. Lindriga besvär kan avhjälpas med bettskena. Regionen har utöver utrustningen från Philips även utrustning från en annan tillverkare, Resmed.

– Vi har varit i kontakt med leverantörerna och vi kommer att prioritera så att de som ska byta sina maskiner får den andra varianten. Vi håller också på att undersöka möjligheten att byta ut vissa delar i Philips maskiner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!