"Det är diskriminering"

LULEÅ. De som bor i Lulebo-lägenheter som disponeras av socialförvaltningen har inte tillgång till lägenheternas reparationsfonder.- Mycket märkligt, säger Magnus Söderlind vid Hyresgästföreningens kontor i Luleå.

De hyresgäster som bor i Lulebos lägenheter som hyrs ut till socialförvaltningen har inte tillgång till den reparationsfond som det avsätts pengar till från hyran till varje månad. Det tycker Magnus Söderlind, jurist på Hyresgästföreningen, är en form av diskriminering. FOTO: Göran Ström

De hyresgäster som bor i Lulebos lägenheter som hyrs ut till socialförvaltningen har inte tillgång till den reparationsfond som det avsätts pengar till från hyran till varje månad. Det tycker Magnus Söderlind, jurist på Hyresgästföreningen, är en form av diskriminering. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

Luleå2008-10-02 06:00
Socialförvaltningen i Luleå hyr ett antal lägenheter av Lulebo. I lägenheterna bor människor som av olika anledningar nekas hyreskontrakt på grund av att de har hyresskulder eller andra typer av betalningsanmärkningar. Socialförvaltningen skriver då under hyreskontraktet och står som garant för att hyra betalas även om det är andrahandshyresgästen som ska betala hyran.
Förstahandskontrakt
Tanken är att de andrahandshyresgäster som sköter sig och betalar hyran efter något år ska få ta över förstahandskontraktet för lägenheten. Men enligt Magnus Söderlind, jurist vid Hyresgästföreningens kontor i Luleå, fungerar det inte så i praktiken.
Han berättar om ett exempel där en kvinna i Luleå har bott i tio år med andrahandskontrakt.
- Hon har skött hyresbetalningarna, förutom att hon var sen med hyran en månad då hon råkade ut för en olycka och hamnade på sjukhus. Att man har skulder till andra företag än Lulebo borde inte vara ett hinder för att få ta över förstahandskontraktet om man har betalat hyran, säger Magnus Söderlind.
Diskriminering
De hyresgäster som bor i "soc-lägenheterna" har inte tillgång till den reparationsfond som det avsätts pengar från hyran till varje månad. Det tycker Magnus Söderlind är en form av diskriminering.
- Det är ju att omyndigförklara de här människorna. Det finns klara regler för hur bofonderna får användas så det ska inte kunna missbrukas. Alla hyresgäster som betalar sin hyra borde själva få bestämma när de vill använda repfondens pengar för tapetseringar, golvbyten och liknande. Åtminstone borde socialförvaltningen som står för hyreskontraktet genom en fullmakt kunna överlåta rätten att nyttja repfonden till hyresgästen, säger Magnus Söderlind.
"Tapeter byts"
- Enligt hyreskontraktet med socialförvaltningen är inte repfonderna tillgängliga för de här lägenheterna. Men tapeter byts i dem var tolfte år och golven var tjugonde år enligt de fastlagda reparationsintervallerna, säger Birgitta Wäppling, marknadschef på Lulebo.
Magnus Söderlind tycker det är konstigt att socialförvaltningen förhandlat bort rättigheten till att utnyttja repfonderna.
- Det är då ingen förhandling som vi har medverkat i, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om