Desperat bostadsjakt för studenter

Lindbäcks fastigheter har byggt 166 nya studentlägenheter som från och med höstterminen är klara att användas. Men bostadsbristen för studenter fortsätter vara ett stort problem.

Eftertraktat boende. Porsögårdens studentlägenheter är hett eftertraktade.

Eftertraktat boende. Porsögårdens studentlägenheter är hett eftertraktade.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2016-07-15 08:00

På tisdagseftermiddagen kunde blivande studenter få anledning att antingen gråta eller fira då antagningsbeskedet kommit. Sedan kommer nästa problem - boendet. För snart ett år sedan uppmärksammade NSD problemen för studenter att hitta en lägenhet, då läget var förtvivlat.

LÄS MER: Bristen på Studentbostäder värre än någonsin

Även i år är det ont om lägenheter och många får bo som inneboende eller hyra i andra hand, ofta med mindre trygga villkor än ett förstahandskontrakt.

– Självklart är det ju jättetråkigt att det är så stor brist, det har vi alltid tyckt. Det är heller inget nytt problem, det har pågått under flera år. Studenterna borde kunna få fokusera på sina studier och ska inte lägga tid på att leta boende, säger Carl-Johan Granqvist, ordförande för Luleå Studentkår.

I höst invigs Lindbäcks nya studentlägenheter på Laboratorievägen, 166 lägenheter blir inflyttningsklara och efter nyår ska ytterligare 125 lägenheter finnas till förfogande. Men är det tillräckligt?

– Vi är lite bättre förberedda än förra året, det finns lite fler lägenheter. Det är skillnad på Luleå och andra universitet eftersom vi är riksrekryterande och en stor del av våra studenter kommer från andra kommuner, säger Carl-Johan Granqvist.

Totalt tar LTU i Luleå in omkring 2000 nya studenter varje höst. Samtidigt är det många som tar examen och lämnar universitetet, men det är ändå svårt för studenter att hitta en bostad.

– Vi har legat på en icke hedrande tredjeplats när det gäller kötid i Sverige, men det här är ett nationellt problem. Nu får vi lite nytillskott, och Akademiska hus har fått bygglov för att bygga 180 lägenheter mitt i campus, säger Staffan Sarbäck, universitetsdirektör.

– Vi har haft en stor differens mellan behov och tillgång. I år är det lite bättre trygghet, i fiol var det som värst. Om fyra-fem år kommer vi nog ha en ganska bra balans.

Luleå tekniska universitet har ingen skyldighet att skaffa fram bostäder till sina studenter, med undantag av de som är utbytesstudenter. Därför har LTU ett samarbete med Nordkalotten där de primärt kommer inhysa de väntade 150 utbytesstudenterna, vilket också tar lite av pressen från vanliga studentlägenheter. Nordkalotten kommer också få agera som akutboende.

– Vi på universitetet jobbar i ett handslag med kommunen och bostadsföretagen. Vi har gjort prognoser och visat på behovet, kommunen har haft en bra och snabb handläggningstid. Lindbäcks har gått i bräschen för att studenter ska ha råd att bo. Det är viktigt att det inte är ett urvalskriterium att det bara är de som har föräldrar med pengar som kan köpa en lägenhet som ska få plugga, säger Staffan Sarbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!