Design - med massor av fantasi
De har låtit råttor designa tapeter, gjort en sagoliknande bar med gående lampor, förstorat koppar från en dockservis och fått flera möbler i produktion hos prestigefulla företag i Italien, Holland och Sverige.
Fotograf: Extern
Foto:
- Vi bestämde oss tidigt för att vi ville söka oss utanför Sveriges gränser. Det är läskigt att kasta sig ut - men man får igen mycket om man vågar satsa, säger Katja Sävström.
Tillsammans med Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken och Anna Lindgren bildade hon 2003 Front - då de fyra fortfarande läste industridesign på Konstfack. Ur deras vänskap och lust till gemensamma diskussioner föddes ett samarbetsklimat som hittills varit mycket fruktsamt.
- Vi tycker om att prata om teknik, konventioner och material. Alla våra produkter föds ur en gemensam diskussion, berättar Katja Sävström.
Trots bråda dagar är designkvartetten noga med att boka in sådana idemöten. De kan följa på en filmvisning eller en gallerirunda. Under mötet ritar de små ikoner för varje ide, dessa gallras sedan och fördelas till någon av de fyra som blir projektledare.
- Men alla kreativa beslut, som färg och form, tar vi gemensamt, påpekar Katja Sävström.
Vi sitter i Fronts lokaler i ett hus som snart ska rivas i Stockholms utkant. Gröna växter klättrar upp mot i taket, prototyper står i varje hörn och i arbetsrummet råder trevlig röra. Katja Sävström klickar på sin dator och visar bild efter bild på projekt och produkter som de fyra genomfört.
Ett ämne Front tidigt började intressera sig för var om teknik kan förpackas i annan form. Resultatet blev bland annat högtalare och cd-spelare i vasform i lila eller grått glas. En telefonsvarare fick formen av gamla tiders betjänttofs i silikon, den lyste när det fanns meddelanden och spelade upp dessa när man ryckte i tofsen.
En tid senare inleddes Front sitt djurprojekt. Det grundade sig på tankar kring de många slumpfaktorer som förekommer i en produktion. Många människor och parametrar är involverade - vad får till exempel en skål för värde om en gris har gjort den i stället för Sigvard Bernadotte, frågade de sig.
Kort därpå visade Front en tapet med "gnagt" mönster av råttor, en klädhängare som formats av en slingrande orm, en golvlampa där flugans väg omkring ljuset synliggjorts, en lampa formad efter ett kaninhål och ett bord med mönster av insektsgångar.
- Vi tycker om att jobba så, att visa på processen i formgivningen, säger Katja Sävström.
Djurobjekten visades på Möbelmässan 2004, samma år som tjejerna tog sin examen. Kort därpå fick de sitt första uppdrag, att inreda Tensta konsthall. Under planeringen funderade de mycket över den naturliga förändring som sker i offentliga lokaler - till exempel att golven slits - och bestämde sig för att göra en föränderlig miljö.
I det inre rummet träddes trådar med silkesblommor på väggarna, som en tredimensionell tapet. Samtidigt planterades snabbväxande klätterrankor som på sikt kommer att växa ihop med tapeten och skapa en inomhusträdgård. Över borden sattes projektionslampor så att allt därunder fick spetsdukmönster. Svarta muggar med värmekänslig glasyr skapades. På dem trädde en bild av konsthallen före renoveringen fram när varm vätska hälldes i.
Golvet, som skulle bli klassiskt museigrått, ströks med ett lager guldfärg först. På så sätt framträdde besökarnas "spår" i guld där golvet slets.
Stolarna till Tensta Konsthall är baserade på de billiga, vita plaststolar som finns för ett par tior i så gott som hela världen. Till dem har Front gjort svarta lädersitsar. Och i garderoben hänger hundratals självhäftande plastkrokar.
- Både krokarna och stolarna är sådant som alla känner igen. Vi försökte skapa något nytt genom upprepning, förklarar Katja Sävström.
Liksom projektet med djuren har Front också låtit datorer delta i formgivningen. Bland annat har de skapat ett dataspel med Fronts värld där man kan skjuta på en vas som ändrar form. I ett samarbete med KTH skapades ett bord som successivt ställde sig på egna ben och lärde sig gå.
Front har också intervjuat ett hundratal svenskar om objekt de tycker om hemma. Det visade sig vara ting som en hoplimmad kopp, en telefon som beter sig konstigt, en servetthållare, en viss klocka.
- Man måste vara lyhörd som formgivare och se vad folk faktiskt tycker om, påpekar Katja Sävström.
De senaste åren har Front ställt ut i flera sammanhang, bland annat på Moderna museet och Färgfabriken i Stockholm och på ett designgalleri i New York. I våras formgav de designbaren på Möbelmässan i Älvsjö som blev något av en Alice i underlandet-miljö. Flamländska målningar från 1700-talet förstorades upp till en enorm fond utanför fönstren. Sittplatserna bestod av stora svarta kuddar, rosafärgade grenar med lampor stod på golvet och andra lampor gick omkring på egna ben. I baren fanns svarta hästar, kaniner och grisar i naturlig storlek i form av lampor eller brickbord.
De svarta djuren visades även på möbelmässan i Milano och har nu tagits i produktion av italienska Moooi. Ett annat Front-utropstecken i Milano var papperskorgen som ändrar form beroende på hur mycket skräp man har i den (den produceras nu av svenska Ma teria).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!