Deras hjärtesak: att hjälpa andra

Hani Ali, 28, och Suad Mohamud, 42, är två av ledarna i föreningen Somaliska Forum.– Vi hjälper nyanlända invandrarkvinnor med integrationen. Det kan vi göra eftersom vi har varit i deras situation. Suad kom som ensamstående mamma. Hon är min förebild, säger Hani Ala.

VÄNINNORNA. "Suad är min idol och förebild. Hon är världens bästa mamma och vän, och en jättestark kvinna", säger Hani Ali till vänster om Suad Mohamud.

VÄNINNORNA. "Suad är min idol och förebild. Hon är världens bästa mamma och vän, och en jättestark kvinna", säger Hani Ali till vänster om Suad Mohamud.

Foto: Jenny Stjernström

LULEÅ2014-03-31 14:00

Den ideella föreningen Somaliska Forum har funnits sedan 2011 och har sin lokal i Hertsö centrum. Hit kommer invandrarkvinnor av olika nationaliteter, ofta med sina barn. På senare tid har även män börjat titta in.

– Och det kommer svenska kvinnor och också män. Det är så vi vill ha det. Här ska alla kunna träffas och lära känna varandra, säger Hani Ali.

Hon förklarar att föreningen är ett stöd för nyanlända invandrarkvinnor och för ungdomar som har svårt att komma in i det svenska samhället.

– Vi kompletterar det statliga stödet och har också studiecirklar genom ABF. Till exempel har vi en Koreagrupp för tjejer som är intresserade av koreansk kultur och det koreanska språket. Andra studerar ämnen som arabiska språk och Koranen. Läxhjälp har vi också, säger Hani Ali.

– De som får hem papper som de inte förstår kan också komma hit, säger Suad Mohamud.

Föreningen har idag 94 medlemmar. Lokalen är öppen tre timmar på måndag eftermiddag, tre timmar på onsdag eftermiddag och åtta timmar vardera på lördag och söndag.

– Ibland kommer ungdomarna hit för att laga mat, mysa och prata. Här ryms det många. Männen har börjat titta in på söndagar för att dricka te och prata med varandra om hur arbetsveckan har varit.

Det kommer folk ända från Piteå, säger Hani Ali.

Suad Mohamud läser till vardags svenska på Komvux.

Hani Ali är utbildad i administration och håller på att komplettera utbildningen genom att läsa några nya ämnen på Komvux. I april börjar hon på en projektledarutbildning för att sedan leda ett projekt i Norrbottens läns landstings regi som går ut på att hjälpa kvinnor med sociala problem. Hon arbetar också som tolk.

Att hjälpa andra kvinnor är en hjärtesak för Hani Ali.

– Det är svårt att vara invandrarkvinna i dagens samhälle. Vi vill stärka hennes självförtroende, hjälpa henne att leva ett självständigt liv och känna att ”jag duger”, säger hon och tar Suad Mohamud som ett gott exempel:

Suad kom till Sverige, till Luleå, från hemstaden Mogadishu för sju år sedan. Med sig hade hon sitt äldsta barn, en flicka som nu är 21 år. Kvar i Somalia blev de två sönerna, nu 18 och 16 år. Pojkarna kom till Sverige efter ett år.

– Det är inte lätt att vara ensam mamma i ett nytt land men för Suad flyter det bara på. Hon tar det inte som ett problem. Hon är världens bästa mamma och behandlar sina barn som de bästa som finns. Barnen avgudar och respekterar henne tillbaka. Jag blir tårögd. Du är min idol och förebild, säger Hani Ali och kramar om Suad Mohamud.

Själv är Hani gift med en somalisk man och de har två barn, en flicka som är 4 år och en pojke som är 2 år. Hon var 11 år gammal när hennes familj kom till Örebro från Mogadishu. För sju år sedan flyttade hon till Luleå och mannen som hon hade blivit kär i, hennes nuvarande man.

– Suad är norrländska. Hon har ju bott i Luleå hela tiden. Jag har Örebro i hjärtat, säger hon leende.

Det var kriget i Somalia som gjorde att de två kvinnorna hamnade i Sverige. De gillar sitt nya hemland. Solen och värmen är det enda de saknar, förutom släktingar som blev kvar.

– Vi var vana vid 35 plusgrader, säger Suad.

Hon är muslim liksom Hani Ali och berättar om problemen med fastan under Ramadan i ett Norbotten där det är ljust dygnet runt under en lång period.

– Jag har följt den arabiska kalendern och solens upp- och nedgång enligt den. Då kan jag äta från klockan 18 på kvällen, säger Hani Ala.

Suad Mohamud berättar om svårigheter för nyanlända invandrare, inklusive henne själv.

–  Det är allt ifrån hur man ska fylla i alla papper som kommer och hur man ska betala sina räkningar, till att veta var det finns halalkött att köpa. Det tar tid att lära sig allt nytt.

Hani Ali står på Miljöpartiets kommunfullmäktigelista i årets val. Hon hoppas att valet ska gå så bra att hon får en plats.

– Jag vill driva sociala frågor. Också som politiker skulle jag vilja hjälpa och pusha kvinnor, inte minst invandrarkvinnor. Det finns de som säger till Suad och mig att ”ni är drottningar”. Jag vill säga att alla kan bli drottningar. Sverige är ett fritt land och allt är möjligt att uppnå, säger Hani Ali.

Suad Mohamud inflikar:

– Ja, bara du tränar lite kan du bli drottning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om