Deras bok ska öka kunskap om demens
En unik bok som kommer att får stor betydelse för demensvården. Så beskrivs Demensboken.Nu ska personalen i Luleå kommun få ”demenskörkort”.
Foto:
Nu har läkarna Göran Karlsson, geriatrier och Kjell Fahlander, neuropsykolog och Dagny Vikström, demensvårdsutvecklare i Luleå kommun och arbetsterapeut, skrivit en bok för att öka kunskaperna utifrån sina olika infallsvinklar.
- Vår ambition är att boken ska vara lättillgänglig. Demenssjukdomar är ett komplext problem och kräver samlad kompetens för att lösas på bästa sätt. Vi vill att boken ska vara lättläst och kunna läsas i sin helhet. Men också att det ska gå att välja de delar man tycker är intressanta, säger Kjell Fahlander.
Påhittade fall
Bokens målgrupp är personal i äldreomsorgen, men intressant för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med demenssjuka enligt författarna
Boken beskriver åtta påhittade fall. Man får följa personerna från att de börjar få symtom till att de konstateras sjuka, i behov av vård och hur de på bästa sättet hjälps. Varje kapitel är i sin tur indelade i fyra delar, fallbeskrivning, upplevelser från den sjukes eller anhörigs horisont, faktadel och tillämpning.
Det är bemötandet som är det viktiga i förhållandet till demenssjuka.
- Ett bra förhållningssätt är när den sjuke behåller sin värdighet. Det är det viktigaste. Boken syftar till att bygga kunskap kring detta, säger Dagny Vikström
Hon säger att dementa allt eftersom tappar många livsfunktioner och att inriktningen får vara att använda de funktioner som finns kvar.
- Att förlora insikten är förskonande. Det blir enklare när insikten om förlorade förmågorna försvinner.
Kom runt problemet
Dagny Vikström beskriver att det inte är någon idé att argumentera med en person om att det vore lämpligt med en dusch eftersom det var tre veckor sedan han duschade senast, om personen i fråga själv är övertygad om att han duschade i går.
Lika lite framgång får man av att försöka förklara för en dement person att hon inte kan gå till mamma eftersom mamman dog för 20 år sedan. Den dementa personen blir inte gladare av att få ett dödsbesked flera gånger varje dag.
Istället handlar det om att komma runt problemet, att känna till personens livshistoria och leda in samtalet på andra banor. Att manipulera en smutsig person att duscha, är det kränkande?
- Värdigheten är det viktigaste. Det är mer kränkande att vara oduschad i flera veckor än att luras in i duschen.
Demenskörkort
Alla som arbetar med äldreomsorg i Luleå kommun kommer att få boken, 2 500 exemplar är inköpta. Norrbottens läns landsting har köpt 1 000 böcker. Luleå kommun och landstinget har samarbetat kring projektet som finansieras av stimulanspengar från regeringen. Ett demenskörkort är under utveckling där personalens kunskaper ska examineras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!