Den viktiga punkten om jobb till alla

Jobben är en prioriterad punkt i regeringens höstbudget. NSD besökte Arbetsförmedlingen i Luleå och fick med sig ett antal frågor till arbetsmarknadsministern.

Orolig. "Vad händer med statsbidragen till lärlingsutbildningen?" undrar Lena Brännmark vid Vuxenutbildningen.

Orolig. "Vad händer med statsbidragen till lärlingsutbildningen?" undrar Lena Brännmark vid Vuxenutbildningen.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2016-09-20 18:55

Klockan 11.30 startar pressträffen i Kulturens hus där arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) presenterar regeringens budgetproposition för 2017. Journalister, lokala politiker och regeringsfolk fyller snabbt stolsraderna och snart sätter ministern igång att presentera budgeten.

En halvtimme tidigare öppnar Arbetsförmedlingen i Luleå och de arbetssökande börjar droppa in. En av dem är Alexandra Bergström, snart 24 år.

På frågan om vad regeringen skulle kunna bidra med för att underlätta för henne att få jobb, svarar hon spontant:

– Ett körkort.

Hon vill gärna jobba med äldre och då tror hon det är en fördel att ha körkort. Och det är något som faktiskt berörs i budgeten.

I övrigt behöver hon en möjlighet att avsluta sina gymnasiestudier, samtidigt som hon försörjer sig och sitt barn.

– Om jag pluggar har jag inte ens råd att köpa böcker.

I dag har hon stämt möte med Lena Brännmark från Vuxenutbildningen, som arbetar med lärlingsutbildningen för personer står långt ifrån arbetsmarknaden. I lärlingsutbildningen knyts en övervägande del praktik ihop med teorin, berättar hon. Nu är hon orolig för att statsbidragen till lärlingsutbildningarna ska försvinna.

– Det är vad vi har hört ska hända efter nyår.

I korridoren kommer Ulf Johansson, kulturarbetsförmedlare. Om han skulle få önska någonting av regeringen så är det att få tillbaka de gamla beredskapsjobben.

– Det är något vi har fört fram i alla år, säger han.

I höstbudgeten ingår det så kallade "moderna beredskapsjobb" och han hoppas att kulturarbetarna ska kunna få ta del av dem.

Om du skulle skicka med en fråga till arbetsmarknadsministern, vad skulle det vara?

– Att vi som arbetar på Arbetsföremdlingen ska få ägna tiden åt att hitta jobb åt de arbetssökande och inte hålla på med en massa administration. Vi ska lära känna våra arbetssökande och våra arbetsgivare för att kunna para ihop dem och hitta den bästa lösningen till jobb. Men i stället är det pappersarbete till förbannelse vi får hålla på med.

Många kulturarbetare har jobb under några korta veckor och sedan går de arbetslösa. Förslaget om att det ska bli lättare att deltidsstämpla under en längre tycker han därför är positivt.

Däremot gäller inte möjligheten att deltidsstämpla egenföretagare, något han anser är en stor brist i systemet. Om de ska stämpla måste de lägga sin firma vilande.

– Det borde gå att hitta en lösning för dem också.

För Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå och Boden, är budgetpropositionen högintressant läsning.

– Den lägger ju grunden för vårt jobb, så vi försöker alltid fånga den bollen så snabbt som möjligt, säger han.

Det han är särskilt nyfiken på är hur regeringen ska få fart på asylprocessen, så att människor inte går sysslolösa månad ut och månad in, samtidigt som det råder arbetskraftsbrist i Sverige.

– Tänk dig själv att sitta i en stuga på Pite havsbad hela vintern och inte få göra någonting. Risken är att de försöker flytta till något annat land så fort det går – någonstans där det går snabbare att komma igång med arbete.

Han tycker till exempel att det är av högsta vikt att de asylsökande kartläggs så snabbt som möjligt, för att man ska få veta vilken kompetens de besitter.

– Jag tror inte riktigt att Migrationsverket mäktar med den uppgiften.

Så vill regeringen få fler i jobb:

Förbättra matchningen mellan arbetssökande och arbetsgivare genom ett nytt kunskapslyft.

Särskilda insatser för personer långt ifrån arbetsmarknaden.

Förstärkta etableringsinsatser för nyanlända.

Fler bostäder för att främja rörlighet.

Moderna beredskapsjobb hos statliga arbetsgivare.

CSN-lån för körkortsutbildning.

Bredbandsutbyggnad på landsbygden.

Insatser för personer med funktionsnedsättning.

Fler platser på lärarutbildningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om