Den svarta dagen

Gestamp hardtech i Luleå, leverantör av komponenter till bilindustrin, kunde inte hålla emot längre. På tisdagen kom beskedet att företaget varslar 100 av sina runt 500 anställda

Foto:

LULEÅ2008-12-03 06:00
- Det är en dyster dag, men det vi nu bestämt oss för är ett måste för att trygga Hardtechs framtid, säger vd Peter Drugge.
En dramatisk nedgång i försäljningen med 40 procent ligger bakom tisdagens tuffa besked.
Kvartalsras
- Så sent som i september såg allt bra ut men under fjärde kvartalet har det rasat och accelererat, berättar Peter Drugge.
Han har inte heller några större förväntningar om en snabb återhämtning.
- Vår och andras bedömning är att det tidigast hösten 2010 börjar vända uppåt igen för bilindustrin. Det innebär att nästa år blir ett överlevna dsår för oss och alla andra i branschen.
Innebär det fler varsel?
- Vår bedömning är att det här är tillräckligt. Samtidigt är frågetecknen väldigt många så därför kan ingen garantera att det stannar vid det här.
Däremot tillbakavisar Peter Drugge alla förespeglingar om att anläggningen i Luleå hotas av nedläggning.
- Vi har en mycket framgångsrik forsknings- och utvecklingsavdelning. Där ska vi nu satsa extra hårt och på den punkten har vi fått full uppbackning från våra spanska ägare.
Stor potential
Dessutom pekar Peter Drugge på den presshärdningsteknink som Hardtech utvecklat.
- Den är världsunik och möjliggör kraftig viktreduktion och ökad hållfasthet för fordonskomponenter. Det är en teknik med en enorm potential och en av nycklarna till att lösa fordonsindustrins stora utmaning att sänka utsläppen av koldioxid.
Från fem till tre skift
I går förmiddag informerades de fackliga organisationerna om det varsel som företaget nu lägger och som innebär att produktionen går ner till tre skift jämfört med fem skift när det är full fart.
Ingen av parterna vill föregripa de mbl-förhandlingar som nu väntar.
- Vi förstår att det här kommer med tanke på krisen för bilindustrin. Nu ska vi sätta oss ned för att diskutera fram den bästa lösningen för våra medlemmar, säger Metalls gruppordförande Björn Andersson.
Hur många tjänstemän respektive kollektivanställda som berörs av varslet vill inte Peter Drugge gå närmare in på.
- Vi har presenterat en fördelning men denbehåller vi för oss själva.
Gott hopp
I går informerades också kommunalrådet Karl Petersen om den stora neddragningen.
- Det här är givetvis inte roligt. Samtidigt har jag gott hopp om framtiden, framför allt med tanke på företagets utomordentliga forsknings-och utvecklingsavdelning.
Gestamp hardtech AB, som är ett helägt bolag till spanska Gestamp automocion, ägdes tidigare av SSAB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om