Den ryska värmechocken

Julia Henell ligger på en filt i sanden på Lulsundsbadet. Hon passar på att njuta av solen och värmen i fulla drag. På måndag börjar hon jobba och gör det sedan hela sommaren.
– Det är så härligt, säger hon och slänger ett öga på döttrarna som letar fisk i vattenbrynet.

Foto:

LULEÅ2013-05-29 18:06

Det är onsdag eftermiddag i Luleå. Termometern visar 25 grader i skuggan.

Många människor har sökt sig till Lulsundsbadet. De flesta ligger på filtar i gräset eller sanden. Barnen och ett antal vuxna går ut i vattnet. De vuxna återvänder efter ett svalkande dopp. Barnen stannar gärna i vattnet.

Glad över jobb

Julia Henell berättar att hon har hämtat döttrarna Lova Henell, 7 år, och Alva Henell, 4 år, tidigare från skola respektive förskola för en eftermiddag på stranden.

– Jag har just tagit beteendevetarexamen och ska jobba hos Migrationsverket i Boden hela sommaren, med början på måndag. Det är skönt att vara ledig men jag är samtidigt väldigt glad över att ha fått jobb.

Det blir tredje sommaren i rad som Julia Henell ska jobba.

– I fjol arbetade jag med ensamkommande flyktingbarn och sommaren dessförinann på OKQ8, säger hon.

Letar fisk

Döttrarna Lova och Alva Henell vandrar omkring i vassen och letar fisk. De pekar på pyttesmå prickar i en hink och berättar att det är fiskar.

– Fast vi vill hitta abborrar och vi har faktiskt sett en gädda i vassen, säger Alva Henell.

Benjamin Settergren och Tiffanee Hendrix tar ett dopp och återvänder sedan till sin filt. Tiffanee Hendrix är från Kansas i USA och besöker Sverige för första gången. Hon tycker att det svenska vädret är perfekt.

– Så här har vi ju alltid, säger Benjamin Settergren och skrattar.

Sjösätter Robin

I Lövskärs hamn sjösätter Hans Östman sin gamla träbåt Robin.

– Det är lite tidigare än vanligt. Nu måste jag provköra innan jag ger mig ut på någon längre tur, säger han och puttrar iväg i solen.

Ryssvärmen gör att havet är kav lugnt.

I naturen exploderar träd och blommor av värmen. Häggen blommar. Rödbläran, som brukar slå ut lagom till midsommar, står redan röd på ängen.

Lördagen ostadig

På Storgatan i Luleå fylls uteserveringarna. Människor lapar sol och allehanda drycker.

Till glasskioskerna slingrar sig köerna långa.

Men hur länge ska då ryssvärmen hålla i sig? Frågan går till meteorolog Helena Brandt på F 21.

– Det blir varmt i hela länet ännu några dagar. Men lördagen och söndagen blir ostadigare med regn och kanske någon åskknall. Jag vågar inte uttala mig om hur det blir sedan, säger Helena Brandt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om