Den passionerade jakten på kryss

Han står på plats 26 på socialdemokraternas lista till EU-parlamentet men det är inget som hindrar Luleåbon Gustav Uusihannu att driva en ambitiös krysskampanj. Och han backas upp av förre krysskungen Sven-Erik Bucht.

KRYSSJAKTEN. Unga politikern Gustav Uusihannu har tagit sig an den tuffa uppgiften att som sossarnas 26:e namn kryssa sig till Bryssel.

KRYSSJAKTEN. Unga politikern Gustav Uusihannu har tagit sig an den tuffa uppgiften att som sossarnas 26:e namn kryssa sig till Bryssel.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2014-05-17 10:30

Gustav Uusihannu gick med i partiet 2012 men har på kort tid blivit ett namn, både när han ställde upp som kommunalrådskandidat efter Karl Petersen och när han blev aktuell som ny ordförandekandidat i SSU.

Av de politiker från Norrbotten som står på valbar plats till EU-parlamentet är det den unge fritidsledaren från Hertsön som syns mest just nu. Uusihannus krysskampanj sprids flitigt på sociala medier och han har besökt alla länets kommuner och ”sett väljarna i ögonen”.

– Jag tycker att politiker kommer undan lite väl lätt ibland, det borde vara fler offentliga debatter så att folk vet vem de röstar på. Jag är anställd av socialdemokraterna i tre veckor men i övrigt har jag som inga resurser att tala om. Jag lägger bara ner ett engagemang och har bra partikollegor som hjälper till. För mig är politiken en passion, jag har ett ansvar att göra det bästa av det här och dra många röster till partiet, säger han.

Du har fått stöd från förre krysskungen Sven-Erik Bucht. Gav han dig några bra tips?

– Var aktiv och gör ditt bästa. Och det gör jag.

I EU-valet 2009 röstade 78 960 norrbottningar av totalt 195 302 röstberättigade, varav 30 772 valde att lägga sina röster på socialdemokraterna. Gustav Uusihannu säger att han skulle behöva mellan 40 000 - 50 000 röster för att ta sig in.

– Det är inte omöjligt!, säger han.

Den här fredagen besöker han sin gamla gymnasieskola och valstugan på Storgatan i Luleå, vid sin sida har han riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli, som flikar in:

– Sociala medier sprider budskapet på ett helt annat sätt och man blir lättare en kandidat även på den nationella arenan i dag än i valet för fem år sedan.

Gustav Uusihannu kan förnamnet på var och varannan elev som passerar gymnasieskolans foajé, han har mött många av dem i arbetet som fritidsledare. Just ungdomsarbetslösheten är en av de frågor han brinner mest för.

Om inte samhället förmår ta hand om ungdomarna, då går det ingen bra framtid till mötes är hans budskap.

– Det är 25 procents ungdomsarbetslöshet i Europa och det talas om hopplösa ungdomar. Jag jobbar med barn och ungdomar, jag vet att det inte finns några hopplösa ungdomar. Alla kan utvecklas, de kan bara behöva lite olika hjälp. Däremot finns det hopplösa politiker. Så är det. Jag lyssnar på debatter från Europaparlamentet och det är inte alltid så uppiggande att höra vilka idéer en del har, säger han.

Gustav Uusihannu

Ålder: 27.

Yrke: fritidsledare på Luleå kommun, ansvarig för Hertsöns fritidsgård.

Utbildning: fem års universitetsstudier, bland annat inom pedagogik och statskunskap.

Parti: Socialdemokraterna.

Bor: lägenhet i centrala Luleå.

Civiltillstånd: singel.

Intressen: sport och kultur.

Politisk förebild: Stefan Löfven. ”Han känns genuin, trovärdig och vet vad han snackar om”.

Tre andra krysskampanjer vi minns: Karl Petersen (S) fick 6 000 Luleåbor att kryssa honom i kommunvalet 2002, Sven-Erik Bucht (S), fick över 17 000 kryss och tog sig in i riksdagen 2010, Anna Hedh (S), Öland, stod på 30:e plats på S-listan till EU-parlamentet 2004 och kryssade sig in med 32 000 röster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om