Den organiserade brottsligheten sätts i fokus
Regeringen har gett polisen i uppdrag att tillsammans med andra myndigheter att säkerställa en effektiv och uthållig bekämpning av den grova organiserade brottsligheten.- Operation Gränsland är ett bra exempel på en lyckad insats, men vi arbetar även med annan grov organiserad brottslighet, säger Per Karlsson, chef för polisens brottsförebyggande avdelning.
På fredagen höll, från vänster, Per Karlsson, chef för polisens brottsförebyggande avdelning, länspolismästare Håkan Karlsson och Karl Petersen, ordförande för Kommunförbundet Norrbotten en presskonferens i polishuset i Luleå där de gemensamt berättade hur man i framtiden möter den organiserade brottsligheten i Norrbotten. Foto: GÖRAN STRÖM
Foto: Göran Ström
På fredagen höll länspolismästare Håkan Karlsson, Per Karlsson, chef för polisens brottsförebyggande avdelning samt Karl Petersen, ordförande för Kommunförbundet Norrbotten en presskonferens i polishuset i Luleå där de gemensamt berättade hur man i framtiden möter den organiserade brottsligheten i Norrbotten.
Gemensam handlingsplan
I slutet av april kommer polismyndigheten i Norrbotten och representanter från samtliga länets kommuner, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen och Tullverket att träffas för att gemensamt lägga upp en strategi som till slut ska utmynna i en gemensam handlingsplan.
Operation Gränsland nämns som en lyckad aktion där flera olika myndigheter samverkade och där ett flertal personer dömts till relativt långa fängelsestraff för deiselsmuggling från Finland till Sverige.
- Dieselsmugglingen är ett bra exempel men vi är nu sysselsatta med att kartlägga även andra verksamheter som utpressningsärenden, människohandel och narkotikabrott, säger Per Karlsson.
Per Karlsson vill inte i detalj gå in på hur polisen arbetar eller hur och vilka brottsliga organisationer som är prioriterade.
Aktionsgrupper
I uppdraget från regeringen ingår också att vidta åtgärder för att inrätta särskilda aktionsgrupper vid åtta polismyndigheter i Sverige. Aktionsgrupper kommer att inrättas Rikskriminalpolisen och polismyndigheten i Stockholms län, Västra Götaland, Skåne, Östergötlands län, Uppsala län, Örebro län, Västernorrlands län och i Västerbottens län.
Norrbotten kommer av allt att döma att äska pengar om man är i behov av särskilda insatser annars kommer länets budget att belastas.
Länspolismästare Håkan Karlsson säger att samarbetet med kommunerna är ytterst viktigt för att man ska kunna genomföra den här verksamheten.
14 kommuner
- Det här samarbetet har högsta prioritet. Det är bättre att agera än att reagera, säger Luleås kommunalråd och ordförande i Kommunförbundet i Norrbotten Karl Petersen.
Han säger också att samtliga 14 kommuner i länet är med.
- Kommunerna är viktiga i det här arbetet. Det är kommunen som är alkoholhandläggre och det är vi som handhar uthyrning av lokaler där kan ha vi en avgörande del i störningen av den organiserade brottsligheten, säger Karl Petersen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!