Under de senaste åren har en svart marknad vuxit fram på Internet. Det handlar om utländska företag som säljer lukrativa varor som exempelvis cannabis, narkotikaklassade läkemedel och dopningspreparat utan krav på recept.
Försändelserna levereras per post till Sverige. Enligt polisens nationella lägesrapport som publicerades i juni 2018 handlar det om cirka en miljon brev eller paket per vecka.
Den stora mängden innehåller om olika missbrukssubstanser, men nu ser sjukvården tecken på att den illegala handeln är på väg att sprida sig även till andra typer av läkemedel.
Allt fler svenskar väljer att köpa receptbelagda läkemedel från ett Internetapotek från ett land med en annan läkemedelslagstiftning än Sverige. Inköpen omfattar vanligtvis antibiotika eller potensmedel.
Smittskyddsläkare Anders Nystedt ser flera risker med att personer väljer att självmedicinera utan att kontakta sjukvården.
– Om man beställer läkemedel via Internet får man inte den kvalitetskontroll som svenska apotek kan ge. Jag känner till patienter som valt att köpa läkemedel mot hepatit C direkt från nätet. Det kan gå bra, men det finns förstås en risk att leveransen innehåller sekunda varor. Det kan till och med handla om preparat som är farliga.
– Vi har också sett exempel på att patienter beställt antibiotika för att de anser att sjukvården i Sverige är för snål. Det är många som inte förstår att antibiotika ger ingen effekt på en virussjukdom. En antibiotikabehandling som sker i onödan innebär risker för att den ska framodla och ge utrymme för resistenta bakterier i tarm och på huden, förklarar Anders Nystedt.
Den öppna ungdomsmottagningen i Luleå har också upptäckt tecken på att allmänheten i allt högre grad väljer att köpa olagliga läkemedel.
Avslöjandet har skett bland annat under smittspårning som ska förhindra att sexuellt överförbara sjukdomar sprids vidare.
– Det har hänt ett par gånger att vi tagit kontakt med personer som vi misstänkt kan ha blivit smittade och de har glatt berättat att de behandlat klamydia på egen hand. De har köpt en behandling via Internet utan att förstå vilka risker de tog. De köper ett medel från Internetsida och har ingen aning om vad de stoppar i sig. Det kan vara vilket skräp som helst, berättar barnmorskan Margareta Nilsson.
I Sverige är all behandling för sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia och gonorré gratis.
– Det är omöjligt att veta exakt varför folk väljer att betala behandlingen. Jag tror inte att alla gör det för att det är en skambelagd sjukdom utan för att det är den snabbaste och enklaste vägen till att bli frisk. På sikt måste vi inom region Norrbotten anpassa oss till att våra patienter handlar från Internet och se till att vi blir nåbara i större utsträckning, säger Margareta Nilsson.
Sedan 2000 har den öppna ungdomsmottagningen funnits centralt placerad på Timmermansgatan i Luleå. Mottagningen är öppen för personer som är under 25 år och tar emot cirka 4 500 besök per år.
Barnmorskan Barbro Backgård känner oro inför det förändrade köpmönstret.
– Vi står inför ett globalt hot som består av resistenta bakterier. Många förstår inte vad som kan hända ifall det blir en spridning av bakterier som antibiotika inte rår på. Dessa bakterier innebär att infektioner som vi vanligvis betraktar som enkla blir livshotande.
– Supergonorré börjar bli ett problem på flera håll runt om i världen. Det har inte kommit till Sverige än, men en slags supergonorré som står emot antibiotikabehandling har dykt upp i Asien, Spanien och även i England, tillägger Margareta Nilsson.