Den misstänkte vill be om ursäkt

Den 50-åring som misstänks för mordet på Carolin Stenvall överväger att be hennes familj om ursäkt.Han har diskuterat saken med sin advokat.- Han vet inte hur han ska göra det, säger Leif Gustafsson.

Här söker polisen runt stugan i Mäntyvaara. Nya undersökningar har genomförts i tisdags och onsdags. De fortsätter i dag. FOTO: PÄR BÄCKSTRÖM

Här söker polisen runt stugan i Mäntyvaara. Nya undersökningar har genomförts i tisdags och onsdags. De fortsätter i dag. FOTO: PÄR BÄCKSTRÖM

Foto: Pär Bäckström

Luleå2008-11-13 06:00
Den misstänkte ringde från häktet i Luleå till försvararen Leif Gustafsson senast vid 10-tiden i går. Han frågade bland annat om hur lång tid han skulle vistas med fulla restriktioner i häktet.
- Det är påfrestande att sitta där. Det är vakuum nu. Det har inte hänt något på en vecka, säger Leif Gustafsson till NSD.
I dag är det fyra veckor sedan Toni Alldén greps av polis i Gällivare. Leif Gustafsson uppger att hans klient känner stor ånger.
-Oh ja, mycket. Både för gärningen och för det han orsakat Carolin, hennes anhöriga och sin egen familj.
Har han tänkt att be om ursäkt?
- Han har svårt för det där. Han vet inte hur han ska göra det. Det finns risk för att det låter förmätet.
Känsligt ämne
Toni Alldén och Leif Gustafsson har diskuterat var, när och hur en sådan ursäkt skulle kunna framföras till Carolin Stenvalls familj. Båda är medvetna om att ordet "ursäkt" kan låta futtigt.
- Det där måste man vara känslig med när man uttalar. Problemet är hur man ska hantera en sådan här sak. Jag vet inte alls hur familjen skulle reagera på det. Sedan finns det inget som är rätt eller fel, säger han.
50-åringen står fast vid sin tidigare version om hur han och Carolin Stenvall mötts och vad som hänt sedan. Redan den 23 oktober berättade han för utredarna om hur han kört runt kroppen och hur han skjutit Carolin med sitt jaktgevär, uppger hans försvarare.
- Han har haft i stort sett samma inställning hela tiden om vad han gjort med kroppen. Det har han sagt länge, men det kom fram först i samband med den presskonferens som åklagarna hade, säger Leif Gustafsson.
Psykiska problem
Kriminalvårdens personutredning visar att den misstänkte lider av psykiska problem - depression och hyperaktivitet. Han har fått vård inom psykiatrin och medicinerats med antidepressiva medel. Han slutade med läkemedlen i somras.
Hans kamrater har sagt att han får "konstiga ögon" vid stress. Själv säger han att han nästan förlorar kontakten med verkligheten då han blir stressad.
Han har även haft problem med spriten. Vintern 2008 drack han cirka 50 centiliter sprit om dagen på helgerna. Ibland drack han hela veckan. Han har druckit under hösten också, men inte lika mycket.
- Saker som rör hans person uttalar jag mig inte om. Det är dessutom en sak som i en rättegång kommer att hållas inom stängda dörrar, säger Gustafsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om