Bra mycket över en halv miljon svenskar är inte vana datoranvändare. De är inte uppkopplande, inte för att de inte vill, utan för att de antingen inte har råd, inte vet hur man gör eller inte har tillgång till Internet där de bor.
De på den andra sidan digitala klyftan kan inte dra nytta av den nya tekniken eller är i värsta fall utestängda från nödvändig information.
– I dagsläget finns den digitala klyftan exempelvis mellan äldre och yngre pensionärer, säger Carl Gustav Carlsson, CG kallad, 86 år.
Han påpekar att förr gick klyftan mellan yrkesverksamma och pensionärer, numera har spannet minskat, men är fortfarande lika oroande.
– Numera handlar det exempelvis om äldre och yngre pensionärer. De som är födda på 40-talet klarar att hantera dator och internet. Äldre pensionärer bryr sig ofta inte om det.
Han tror inte att det finns mindre datorproblem idag än förr, men han misstänker att den halva miljon människor som idag inte använder internet helt enkelt inte är intresserade, tycker att processerna är alldeles för svåra att lära sig.
– Det är väldigt synd. Samhällets utveckling går mer och mer mot att informera via nätet. Den som inte är uppkopplad riskerar att missa viktig och bra information.
Han är övertygad om att även om det skulle gå att få fler att lära sig att hantera internet, så kommer det att finnas människor även i framtiden som låter bli.
– Samhället har skyldighet att inte lämna de här människorna åt sitt öde, men tyvärr tror jag mig veta att det är så man gör.
Det finns till exempel en hel massa ord som används i informationssamhället som är svåra att förstå. Det kan vara selfie eller förkortningen dsvdv, (de som vet, de vet.) (Den används bland ungdomar som pratar via internet). Den som inte har barnbarn i den aktuella åldern, hamnar ovetande vid sidan om.
Carl Gustav Carlsson, 86, betecknar sig själv som en van datoranvändare. Han startade SeniorNet BD, en klubb som hjälpte osäkra datoranvändare. Fortfarande finns SeniorNet Sweden, men klubben i Norrbotten lades ner i somras.
– Som mest var vi ett 50-tal norrbottningar som var med i klubben. Styrelsen hjälpte till med olika datorrelaterade frågor, vilka program som var bra att ha, till exempel.
När klubben lades ner i somras fanns elva medlemmar kvar, varav fem var mera aktiva.
– Vems ansvar är det, om inte samhällets, att människor hamnar utanför informationsutbudet i informationssamhället?