Den blomstertid nu kommer

En kall vår lämnade efter sig en kall och dålig säsong för växtriket. Det är den kallaste sommaren på 40 år, men nu växer det så det knakar.

Växande. Det sägs att odling är ett växande intresse, och väderberoende.

Växande. Det sägs att odling är ett växande intresse, och väderberoende.

Foto: Hanna Åberg

Luleå2017-08-01 07:00

När Norrbottens Media besöker familjeföretaget Hanssons trädgård i Rutvik blommar växterna ikapp. Årstiderna verkar komma senare än vanligt i år. Det påverkar växtligheten.

– Nu när den tropiska värmen kommit växer det ordentligt. Den riktiga sommaren börjar nu, säger Helena Hansson.

Hanssons trädgård har haft stängt större delen av våren eftersom det varit så kallt. Familjen har drivit företaget i tolv år och har aldrig varit med om en så här kall sommar.

– Många har väntat länge med att börja plantera på grund av kylan. De som trotsat vädret har fått sina växter sönderblåsta och genomblöta av regn, berättar Staffan Hansson.

Solens frånvaro har inte bara satt sina spår på blommornas tillväxt. Inte heller har humlor och bin vågat sig fram i tid.

– Grannen har bikupor så vi märker inte av det särskilt mycket, säger Staffan Hansson.

– Det måste vara svårt för dem som har äppelträd till exempel. Det är inte som det brukar för växterna i år, inflikar Helena Hansson.

Växterna påverkas olika mycket av klimatförhållandet.

– Det blev en väldigt sen start för sommarblommorna, som violerna och petuniorna, men nu växer de, säger Helena Hansson.

De flesta växterna uppskattar när vädret är något varierat.

– Det ultimata vädret är växlande mellan sol och moln. Det får heller inte vara för hett för länge, då torkar växterna ut, säger Helena Hansson.

– Den bästa temperaturen är kring 15–20 plusgrader, fyller Staffan Hansson i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!