Medan vanliga hobbyodlare tvekar om när det är rätt tid att plantera blommor och sätta potatis arbetas det redan för högtryck i Stadsträdgården.
Det ägnas inte en enda orolig tanke på frostnupna nätter som enligt gammal folktro kan inträffa under den första veckan i juni.
– Förr satte vi inte ut en enda blomma förrän efter den 10 juni, men det är många år sedan vi slutade bry oss om "järnnätterna". Den här värmen ser ut att stanna ett tag till, säger Maria Engström.
Stadsträdgården kan fira ett litet jubileum i år. Det är 30 år sedan flytten till Björsbyn, men verksamheten är betydligt äldre än så.
1864 anställs Petter Almgren som Luleås första stadsträdgårdsmästare. Det är fem år innan Stockholm stad kommer på samma idé.
Vid den här tiden är Stadsträdgården placerad i Luleås första park. Trädgårdsgatan sträcker sig förbi Norrbottens museum och skvallrar om var Luleåbornas egna odlingar fanns i mitten på 1800-talet.
Stadens expansion gör att Stadsträdgården kommer att flyttas tre gånger; först till Kallkällans handelsträdgård, sedan vidare till Yttervikens industriområde innan den tillåts slå rot i Björsbyn.
Under de närmaste veckorna ska uppemot 60.000 plantor att flyttas ut från de kommunala växthusen. På onsdagen iordningställdes 31 järngrytor som ska placeras i Gammelstads kyrkstad.
– Det blir lite blandat; rosa, blått, vitt och grönt. Varje rabatt innehåller pelargonier som är mycket populär i kyrkstaden. De passar bra in i den stämningsfulla miljön, anser Marita Springare.
En bit bort har Irene Canales planterat rudbeckia, tagetes och petunior i låga, vida krukor som förhoppningsvis kommer att prunka på Laxgatan i Svartöstaden.
Varje kommunal blomsterkruka är omsorgsfullt planerad. På arbetsledaren Maria Engströms skrivbord finns en fyllig pärm som innehåller en detaljerad teckning för varje rabatt.
Temat för sommarens planteringar är kalas.
– Det är förstås med anledning av stadens 400-årsjubileum. Vi har försökt att skapa ett fyrverkeri i rabatterna. Det är mycket gult, orange och somriga färger, berättar Viveka Sandberg.
Över 600 krukor, rostfat, gjutjärngrytor och amplar kommer att placeras ut i Luleås samtliga stadsdelar.
Även fritidsbarnen har bidragit till sommarens färgexplosion. Det handlar om ett samarbete med Luleå kommuns parkförvaltning som bidragit med samtliga växter.
På torsdagen skred barnen till verket med planteringsspadar i högsta hugg vid gångstigen nedanför Hälsans hus.
– Vi har försökt att skapa ett kalas i vår rabatt. Hönsnätet har vi använt för att sätta upp teckningar med tårtor, karnevalsmasker och paket, berättar Lava Andersson som går i andra klass på Öhemsskolan i Gammelstad.
– Det blev jättefint. Jag tänker komma hit under sommarlovet för att få se hur allt ser ut när det börjar blomma. Den där blomman i mitten, säger vår fritidsfröken, ska bli jättestor, säger Signe Sjöberg.
Esther Fältros och Michelle Louktu-Phillips har valts ut från Ängsskolan. Andraklassarna har med sig egentillverkade dekorationer som föreställer färgglada ballonger och gulsvartrandiga humlor.
– Det här är ett sätt att synliggöra fritidshemmens arbete i Luleå samtidigt som barnen får en chans att påverka det offentliga rummet. Vi hoppas att planteringarna ska få stå kvar under hela sommaren, betonar initiativtagaren Ewa Eriksson från Luleå kommun.