Det råder lite förvirring i vallokalen när NTI-gymnasiet i Luleå genomför EU-skolvalet, men Victor Andersson som är en av arrangörerna, behåller lugnet och visar alla tillrätta bland valbåsen.
– Jag tycker att valet är roligt och att det är en viktig process som vi nu går igenom här på skolan, säger han.
Victor Andersson är avgående ordförande i elevkåren, som står som arrangör för skolvalet i den här gymnasieskolan.
– Vi har pratat lite grann i elevkåren, men även försökt prata med de flesta klasserna om EU. Vi har också satt upp en del affischer om EU-valet. Vi hade hoppats att kunna göra mer, men jag känner ändå att vi gått igenom en del om EU, säger Victor Andersson.
Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som på uppdrag av regeringen sedan 2002 genomför valen i samband med de allmänna valen för eleverna i gymnasieskolan och grundskolans årskurser 7–9. Den 9 juni genomförs det allmänna valet till EU, så för några av gymnasieeleverna blir skolvalet en förövning.
– Jag tycker det är bra att vi får testa och göra det här och att vi kan ta upp mer globala ämnen, som miljön och allas lika värden. Jag tycker det är bra att vi får träna på det här i skolan inför det stora valet, säger Sam Andersson, som går på det estetiska programmet och tillika är tillträdande ordförande i elevkåren.
De fem viktigaste politiska frågorna inför EU-valet den 9 juni är invandringen, klimatet, energipolitiken, försvaret samt lag och ordning. Det visar Novus i en undersökning gjord bland personer mellan 18–84 år.
– På min fritid är jag är med i hemvärnsungdom. Även om jag inte är särskilt insatt så får jag lära mig mycket om politiska frågor. Jag vill lära mig mer om hur man kan påverka. En nation kan inte göra så mycket mot en världskris, men enat så kan vi göra väldigt mycket, säger Liam Karsson Lundmark.
Är det andra frågor du är intressera av?
– Miljöfrågor har jag alltid varit intresserad av på grund av min uppväxt i naturen. Jag vill hålla kvar det vi har. Då kommer energifrågor in kontra hur mycket kan vi använda av naturen för att få energi. Hur kan vi uppnå de gröna målen. Sverige är inte det enda landet som jobbar mot det då det är ett globalt mål, säger Liam Karlsson Lundmark.