Demokrati och miljö på Riksteatern i höst

Nyskriven historisk musikal, en pjäs om olydnad och sånger om biologisk mångfald – hösten på Riksteatern går i demokratins och miljöns tecken. Men det blir också teater av kultboken ”Maken”.

Musik. Stefan Sundström gör musik i ”Vi som bor här”.?

Musik. Stefan Sundström gör musik i ”Vi som bor här”.?

Foto: Per Larsson / TT

Luleå2017-05-31 06:15

Två teman styr stora delar av Riksteaterns repertoar i höst: undersökningar av demokratins gränser och männi-skors förhållande till naturen. I tre år ska satsningen pågå.

Bland annat har regissören Lisa Färnström intervjuat 30 ”olydiga” personer som på olika sätt har gått emot lagen. I föreställningen ”Olydnad” speglas ett urval av de erfarenheterna. Men i centrum står 80-åriga Agneta som har stängt ner flera militärbaser.

– Vi är intresserade av demokratins gränser, där olydnadshandlingar historiskt sett har befunnit sig precis på gränsen. Som Rosa Parks på bussen. Det finns många exempel på hur sådana handlingar har förskjutit en gräns, säger Lisa Färnström.

I den nyskrivna musikalen ”Bläck eller blod” står demokratin på spel, då Gustav III skräms av den franska revolutionen, drar in tryckfriheten och gör sig enväldig. Men i ett skånskt slott genomför baronen Macklean en egen revolution, då medeltida livegenskap ersätts med modernt jordbruk och skolgång.

Anders Ekborg gör debut i Riksteatersammanhang, som baronen, tillsammans med skådespelerskan Lina Englund.

Hur musiken kommer att låta vet de inte än.

– Men det är musikal som jag gillar och nyskrivet, det är kul att göra något som ingen annan har gjort, säger han entusiastiskt.

Bakom musikalen står Alexander Öberg och Erik Norberg, som låter 10 skådespelare framföra 30 nyskrivna låtar. Anders Ekborg ser fram emot att gestalta en nydanande person.

– Men samtidigt var han en adelsman som inte behandlade folk bra. Det är en föreställning kring hur man å ena sidan är jättedemokratisk och å andra sidan kanske inte följer idealen själv.

Mer musik blir det i föreställningen ”Vi som bor här”, som handlar om biologisk mångfald. Stefan Sundström framför nyskrivna låtar och tv-profilen Martin Emtenäs undersöker den unika miljön på varje spelort.

För första gången dramatiseras också Gun-Britt Sundströms kultroman ”Maken”, där regissören Lena Mossegård borrar sig ner i tvåsamhetens dilemman. (TT)

Riksteaterns höst i urval

”Den sista föreställningen”. Rikard Wolff sjunger Jacques Brels sånger från hans sista framträdande på Olympias scen i Paris, 1966. Turnépremiär 5 september i Umeå. Spelas i Boden 8 september, i Kiruna 10 september.

”Vi som bor här”. En föreställning om biologisk mångfald med Martin Emtenäs och Stefan Sundström. Den bygger på insamlat material från varje spelort. Urpremiär 26 september i Nyköping. IJokkmokk 15 november.

”Försvinnandet”. Ett familjedrama om vad som händer när en i familjen drabbas av demens. I samarbete med Dalateatern. Turnéstart 2 oktober i Surahammar. Seskarö 20 oktober, Luleå 23 oktober, Piteå 24 oktober.

”Maken”. Lena Mossegård dramatiserar Gun-Britt Sundströms ”Maken”. Om utmaningarna med att leva i par. Urpremiär 3 oktober i Nora. I Boden 12 oktober, Piteå 13 oktober.

”Bläck eller blod”. Nyskriven musikal, som är ett samarbete med Örebro Läns-teater. Urpremiär 15 oktober, Stockholm. Spelas i Piteå den 18 november, Kiruna 21 november

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!