Vi träffar Luleås Demensteam på deras kontor som inryms på Midskogens äldreboende på Bergviken i Luleå. Här sitter Arja Falegren, Mari Timonen och Johan Nyström.
Deras yrkestitlar är metodutvecklare, lite flummigt kanske, men vad de egentligen gör är att dom tar hand om familjer där en anhörig har drabbats av demens.
När Sven Reinholdts hustru fick diagnosen Alzheimers kom han snabbt i kontakt med Demensteamet. Reinholdt hyllar gruppens sätt att arbeta.
– I mitt fall var Demensteamet ovärderlig. Dom kunde vägleda mig till att fatta besluten, säger Sven Reinholdt.
Hans sätt att få hjälp, vägledning, är mitt i prick när Demensteamet fungerar som bäst.
En person som insjuknar i en demenssjukdom blir mer beroende av sin omgivning. Stödet från omgivningen är enormt värdefullt.
Teamet är som sagt metodutvecklare men även arbetsterapeuter, fysioterapeuter och sjuksköterskor.
Så här fungerar det:
En familj misstänker att en anhörig börjar utveckla demens. Familjen kontaktar en hälsocentral där en läkare utreder personen. För det fall utredningen fastställer en diagnos om demens bör anhöriga kontakta Socialförvaltningen för råd om fortsättningen, det vill säga om brukaren i det här skedet klarar sig i hemmet eller behöver vård i ett boende. Det finns också andra stödinsatser som kommunen kan erbjuda innan man behöver flytta till boende.
Det är inte anhöriga som bestämmer när det är dags att flytta till ett boende, personen själv måste ge sitt samtycke. Demensteamet vägleder dock dem i beslut.
– Det här är väldigt individuellt, säger Arja Falegren.
– Det kan börja med att personen börjar med dagverksamhet, att personer är borta några timmar om dagen, säger Mari Timonen.
Det är här Demensteamet kommer in.
– Vi vill att personer med demensdiagnos helst skulle komma i kontakt med kommunen/demensteam tidigare efter diagnos, säger Johan Nyström.
Vad erbjuder Demensteamet?
– Vi ger råd, stöd och vägledning, information om vad kommunen har att erbjuda, anmälan att delta i en anhöriggrupp och föreläsningar. I anhöriggruppen får närstående en möjlighet att möta andra i liknande situation där de kan utbyta erfarenheter med varandra. Vi är väldigt tillgängliga och vi gör faktiskt skillnad, vi får många tack, säger teamet.
Demensteamets arbete har spridit sig till andra kommuner.
– Boden och Kalix har besökt oss och ska eventuellt starta en verksamhet.