Undersköterskorna Susann Eriksson, Maria Kummu Nilsson och Carina Andersson har både 25, 30 och 40 års erfarenhet av jobbet, ingen av dem kan minnas en tid då de inte blivit delegerade läkemedelshanteringen av en sjuksköterska för att sköta vissa patienter.
De jobbar på Bergvikens vård- och omsorgsboende för Luleå kommun där de dagligen ger mediciner till de boende.
– Hade vi inte fått göra det så hade vi varit tvungen att ringa, ringa och ringa efter sjuksköterskan hela tiden. Det underlättar jobbet avsevärt för oss, säger Susann Eriksson.
Inför en läkemedelsdelegering inom Luleå kommun krävs en webb-utbildning på ungefär två timmar och att undersköterskan sedan klarar av ett kunskapsprov, följt av praktisk träning. Sedan deltar båda delegeringsparterna tillsammans med enhetschefen när allt skrivs under.
– Man får säga nej, man behöver inte göra något som man inte är trygg med. Sjuksköterskan måste även känna full tillit att man klarar av det. Det går också alltid att nå dem om man blir osäker, säger Carina Andersson.
En delegering måste även förnyas varje år med ett färskt kunskapsprov.
Att sjukhusen nu också ska börja med läkemedelsdelegering ser de inte som något problem, tvärtom tycker de det är konstigt att det inte kommit förrän nu. De anser att delegeringen inte påverkar patientsäkerheten negativt, istället gör den snabbare vården det säkrare. Det gör även jobbet roligare.
– Vi får hela tiden lära oss nya saker och metoder, och fortsätta utvecklas, säger Maria Kummu Nilsson.