Delade meningar om Arctic challenge

Flera norrbottniska riksdagsledamöter gör tummen upp för flygövningen Arctic challenge. Men Vänsterpartiets Birger Lahti är kritisk. ”Jag tror det är dåligt för oss”, säger han.

IFRÅGASATT. I slutet av maj står Sverige, och större delen av Norrbotten, värd tillsammans med Finland och Norge för den stora flygövningen Arctic challenge med drygt 115 plan inblandade.

IFRÅGASATT. I slutet av maj står Sverige, och större delen av Norrbotten, värd tillsammans med Finland och Norge för den stora flygövningen Arctic challenge med drygt 115 plan inblandade.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-04-21 16:51

Birger Lahti undrar vad Sverige, och Norrbotten, vinner på att öppna upp för övningar som Arctic challenge.

– Bilden blir att vi inte är alliansfria. Och inte kan Norrbotten marknadsföra sig på den rika naturen vi har när vi har övningar av den här kalibern här, säger han.

Han är också kritisk till värdlandsavtalet som Sverige skrev med Nato i augusti 2014.

– Det har spårat ur. I det avtalet står att Natoländer är undantaget svensk juridik, så om de begår brott här så kan de inte ställas inför rätta. Visst är det konstigt? Avtalet är också i strid med svensk grundlag, säger han.

Riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli, officer till yrket, är nytillträdd ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten. Han säger så här om kritiken mot att övningen har starka Natokopplingar:

– Det är inte övningen i sig som avgör frågan om Natomedlemskap, det är riksdagen. Och vi socialdemokrater tror inte på att Natomedlemskap.

– Det är viktigt för Sverige att vi har militär närvaro här uppe i Norrbotten och ska det förbandet kunna verka när de skickas ut i världen så behöver de erfarenhet och samöva med andra.

Sammelis partikollega, riksdagsledamoten Leif Pettersson tvekar inte om att Norrbotten är rätt plats för övningen.

– Det finns inget bättre ställe i hela Europa att ha sådan här verksamhet på, vi har ytorna och luftrummet. Men det viktiga är att säga att det är Natoländer som är med i övningen, inte Nato som organisation. Vi ingår inte i Nato.

Vad är skillnaden?

– Den är ju uppenbar. Sverige står utanför, vi är oberoende tillsammans med Finland. Jag tycker vi ska stå utanför alla pakter och vara en balanserande kraft. Går vi med i Nato måste vi uppfylla deras krav, satsa minst två procent av vår bnp och vara beredda på att ställa upp för andra Natoländer.

Krister Hammarbergh (M) tror det är precis den vägen Sverige behöver gå.

– Jag tror vi måste dit. Tittar man på de länder som lever under väpnat hot så är deras önskan och strävan att gå med i Nato.

Han ser inte några nackdelar med att ha så här stora flygövningar i Norrbotten.

– Det bullrar en stund men i grund och botten är det positivt. Vi ska vara glada att vi har en flygflottilj i Norrbotten och det är ganska naturligt att vi har övningar här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!