Delad förstaplats för surströmming

Årets surströmmingstestare är vana vid tuffa bataljer och jämnare match än när våra framstående idrottare utsåg årets vinnare kan det inte bli.

Foto:

Luleå2013-08-14 19:05

Göran och Anita Lundgren har satt upp en varningsskylt utan för sitt Kafé Fägnan där övriga gäster blir varse om att NSD idag kommer att sprida surströmmingsdoft tack vare årets test i gemytliga Hägnan. Först av testarna anländer Lisbeth Grape på en mycket speciell cykel.

– Det är en Street strider, jag tog den hit för att bli riktigt hungrig, säger Grape som har ett helt annat sug på surströmming än basketbjässen Johan Åkesson från Ängelholm.

– Jag har ätit det en gång. Det var väl inte den bästa upplevelsen i mitt liv, men jag ska lära mig idag, säger Åkesson.

Innan de sju skålarna i blindtestet landar på bordet erkänner Åkesson dock att han har "rejäl handsvett" inför det som ska ätas.

Även Carl-Johan Norrbins och Frida Ailis tankar inför fisken skiljer sig åt. Aili har förberett sig genom att ta med tillbehör, har läst på och menar att hon laddar som inför en viktig match för att få ned maten.

– Jag tycker att det luktar gott! Det är minnen från barndomen när man sprang och lekte på gården och föräldrar som förberedde kvällens surströmming, säger Norrbin.

NHL-proffset Anders Nilsson har inga planer på att ta med sig burkar över Atlanten då hans kaviartub senast blev noga granskad av tullen.

När så strömmingarna serveras haglar omdömena. "En bra nybörjarfisk. Men jag äter fortfarande hellre hallontårta" tycker Åkesson om inledande Storö.

"God! Fräsch" tycker Grape om Ulvöprinsens och Norrbin tycker att Oskars surströmming smakar "avgas och SSAB-sjön".

När krutröken har lagt sig sticker två sorter ut. Mannerströms ("bäst", "godast", "perfekt sälta" och Röda ulven ("fin i köttet", "lagom salt", "snygg", "vill äta igen") slutar båda på 20 poäng och koras till testets två segrare.

Surströmmingstestet

Årets testare:

Anders Nilsson, 23 år. Ishockeymålvakt, New York Islanders.

Carl-Johan Norrbin, 29 år. Fotbollsback och lagkapten, IFK Luleå.

Frida Aili, 25 år. Basketguard, Northland Basket.

Johan Åkesson, 29 år. Basketcenter, LF Basket.

Lisbeth Grape, 48 år. EM-guld och flerfaldig svensk mästare i bodybuilding.

Resultat:

Storö: 10

Borkbosuringen: 15

Ulvöprinsen: 10

Mannerströms: 20

Kallax: 18

Oskars: 6

Röda Ulven: 20

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om