Debatt drog fullt hus
I torsdags klubbade Sverige igenom en lagändring för att stärka nationella minoriteters rättigheter. Det berättade jämställdhetsminister Nyam-ko Sabuni (FP) vid sitt be-sök i Kulturens hus i går.
Paneldebatten om jämställhet var välbesökt. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni berättade att regeringen gjort en lagän-dring som stärker nationella minoriteters rättigheter. FOTO: Göran Ström
Foto: Göran Ström
- Men i dag har vi kommit till en punkt när vi inser att det är nödvändigt att använda oss av dem, sade hon.
Hon presenterade dessutom nyheten att regeringen har gjort en lagändring för att stärka nationella minoriteters rätt i Sverige.
- De har rätt att få tillgång till utbildning och till sin kultur, sade Sabuni.
Mångfaldspolitik
Moderatorn för kvällen, TV 4:s nyhetsankare Bengt Magnusson frågade om det inte finns risk för att det sker en "balkanisering" av Sverige genom att stärka fler och fler minoriteter.
- Till slut finns det kanske massor av grupper som står och säger att de är diskriminerade, sade Magnusson.
- Vi måste föra en mångfaldspolitik, sade Sabuni.
Lagändringen är egentligen en åtgärd för att Sverige ska kunna leva upp till de konventioner man undertecknade redan i slutet av 90-talet. Ändringen innebär bland annat att kommuner måste samråda med nationella minoriteter i politiska frågor som direkt berör dem.
Efter Sabunis tal följde en paneldebatt om jämställdhet mellan sex lokala politiker.
Fungerar på papperet
På plats fanns bland andra EU-parlamentarikern Anna Ibrisagic (M) från Luleå. Hon framhöll att jämställdheten fungerar jättebra - åtminstone i alla papper, lagar och åtgärdsplaner som finns skrivna.
- Men vi lever inte upp till dem, säger hon.
Bengt Magnusson poängterade att det det råder en stor enighet i jämställdhets- och mångfaldsfrågor över blockgränserna.
Men varför tar det sådan tid innan det blir någon förändring, frågade han panelen.
Attityder måste förändras
- Det här är inga beslut man klubbar igenom från en dag till en annan. Det är attityder som måste förändras, sade Kenneth Backgård (NS) och fick medhåll av Anna Ibrisagic:
- Det ligger alltid, till syvende och sist, på varje enskild person. Det är aldrig systemet som diskriminerar, sade hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!