De vill stoppa solcellsplanerna: "Tvärtemot kyrkans lära"

En solcellsanläggning planeras i Gammelstad, men nu växer kritiken mot att Luleå stift har skrivit avtal med Fortum om marken.
– Det här är att spela rysk roulett med skapelsen och tvärtemot kyrkans lära och vad kyrkan ska stå för, säger Ulrika Karlsson, som representerar nomineringsgruppen Himmel och Jord i stiftsfullmäktige.

Marie Jeanson, Himmel och Jord, var på plats och delade ut flygblad till stiftsfullmäktiges ledamöter.

Marie Jeanson, Himmel och Jord, var på plats och delade ut flygblad till stiftsfullmäktiges ledamöter.

Foto: Reino Jillker

Luleå2024-11-30 11:00

En grupp har samlats utanför stiftskansliet i Luleå för att demonstrera mot den planerade solcellsansläggningen i Gammelstad. De står där med plakat och delar ut flygblad till ledamöterna som är på väg in till stiftsfullmäktiges sammanträde. Bland de som protesterar finns medlemmar i flera olika nomineringsgrupper, men även från Rebellmammorna och Naturskyddsföreningen i Luleå.

Men beslutet om solcellsanläggningen är redan taget och ett markupplåtelseavtal är tecknat mellan Luleå stifts prästlönetillgångar och Fortum förnyelsebar Sverige AB.

– Vi vill fortfarande stoppa de här planerna, men vi ifrågasätter också hur man tar beslut i sådana här stora exploateringar, säger Marie Jeanson, Himmel och Jord Luleå, som är en av de protesterande.  

undefined
Marie Jeanson, Himmel och Jord och Annika Forssén, Rebellmammorna möter stiftsfullmäktiges ledamöter när de är på väg in på sammanträdet.

Det är Egendomsutskottet som fattat beslutet enligt stiftsstyrelsens delegationsordning. Ulrika Karlsson, ledamot för Himmel och Jord i stiftsfullmäktige och ersättare i Egendomsutskottet, var med på mötet när beslutet togs. Hon är kritisk till stiftsstyrelsens arbets- och delegationsordning som gör att Egendomsutskottet kan ta ett sådant beslut.

– Jag tycker att det är en ytterst märklig delegationsordning. Hur kan stiftsstyrelsen acceptera att endast fem personer i ett utskott kan besluta om ett avtal som förstör de oerhört viktiga livsmiljöer som vi måste göra allt för att bevara? Styrelsen själva är ytterst ansvariga för beslutet, men vet inte ens om att Egendomsutskottet fattat det. Jag kritiserar beslutsordningen men även själva beslutet, säger Ulrika Karlsson.

undefined
Ulrika Karlsson, Himmel och Jord, är kritisk till stiftsstyrelsens arbets- och delegationsordning som gör att Egendomsutskottet kan ta sådana här beslut.

I en reservation om att teckna avtalet skriver Paavo Ruokojärvi, Vänstern i Svenska kyrkan, som sitter i Egendomsutskottet, men även är ledamot i stiftsstyrelsen och stiftsfullmäktige. 

"Detta beslut och beslut av denna karaktär är av sådan dignitet att det bör diskuteras vidare och inte fattas av endast fem personer i Egendomsutskottet. Frågor om stora exploateringar bör därför gå vidare till stiftsstyrelsen för överväganden och slutgiltigt beslut".

undefined
Det är inte bara skog på marken. Även något hygge ingår.

I en motion till stiftsfullmäktige som lämnats av Himmel och Jord, Vänstern i Svenska kyrkan, Partipolitisk obundna i Svenska kyrkan och Frimodig kyrka, föreslås att inga solcellsanläggningar ska planeras eller projekteras på myr- och skogmark som förvaltas av Luleå stifts prästlönetillgångar. De föreslår även att företagens projekteringar ska styras till mark som redan är påverkad, till exempel parkeringsplatser, tak eller industriområden. Motionen kommer upp till beslut i maj 2025.

Anders Landström, stiftsjägmästare menar att det förslaget inte är görbart.

– Vi har analyserat vårt markinnehav och konstaterat, efter samspråk med samebyn i området, att det här är den mest lämpliga yta vi har. Vi har exempelvis inga fler hus att bygga solceller på. På stiftskansliet i Luleå har vi redan solceller på plats. Men vi saknar andra områden som de som föreslås i motionen, och jordbruksmark går inte heller då den är begränsad inom Svenska kyrkan. 

NSD har sökt och varit i kontakt med Titti Ådén (S), som är Luleå stiftsstyrelses 1:e vice ordförande, men vi har inte fått möjlighet att göra en intervju och ställa våra frågor än.

Prästlönetillgångarna

Svenska kyrkan är Sveriges femte största skogsägare genom förvaltningen av Prästlönetillgångarna.

Prästlönetillgångarna drivs i en stiftelseliknande form. Tillgångarna går under namnet Prästlönetillgångarna, eftersom de en gång i tiden kom till för att avlöna prästen. 

Avkastningen från Prästlönetillgångarna delas varje år ut till de församlingar som har andelar i tillgångarna och till stiftet.

Källa: Svenska kyrkan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!