Antilangningskampanj: "Schyssta Luleåbor köper inte ut"

Köp inte ut och bjud inte minderåriga på alkohol, det är budskapet i Luleå kommuns och Polisens antilangningskampanj. "Langning med allt vad det innebär har förflyttats från "gatan" till sociala medier, vilket gör vårt arbete svårare", säger polisen Martina Renholm.

Polisen närvarade och delade bland annat ut flygbladet "Schyssta Luleåbor bryr sig, köper inte ut".

Polisen närvarade och delade bland annat ut flygbladet "Schyssta Luleåbor bryr sig, köper inte ut".

Foto: Ebba Wettainen

Luleå2022-04-28 12:05

Initiativet av Luleå kommun är en av flera i ordningen. Utanför Systembolagets entré på Storgatan i Luleå finns kommunens alkoholsamordnare, Ulrika Nygård, tillsammans med flera poliser. Tillsammans delar de ut flygblad och pratar med förbipasserande.

Målet är att uppmärksamma och få fler att tänka till så att färre langar alkohol och tobak till minderåriga.

– Ju längre vi kan förebygga att barn och unga vuxna skjuter upp eller i bästa fall undviker en alkohol- och tobakdebut desto bättre, säger Ulrika Nygård.

Förutom det drogförebyggande arbete som pågår ständigt har insatser som denna varit återkommande, speciellt inför helger som Valborg och skolavslutningar.

– Det är vid dessa helger bruket bland minderåriga ökar och fler langar till barn eller partners.

Hur tas er närvaro emot?   

– Många får bråttom in men det är flera som är intresserade av att ställa frågor och prata med oss. 

Vuxna vet väl att det inte är tillåtet att langa, hur menar du att detta ska göra skillnad?

– Det handlar inte bara om att få vuxna att förändra synen på langning utan även belysa hur vuxnas egna attityder och förhållningssätt påverkar barn och ungas.

En annan viktig sak att flagga för är vikten av fler föräldrar och andra vuxna på stan. Något som nästan helt saknas enligt Ulrika Nygård.

– Det räcker inte med att bara poliser och fältarbetare från kyrkan och kommunen närvarar, vi ser alldeles för få föräldrar ute, säger hon.

En bild som även poliserna på plats bekräftar.

– Vi ser väldigt lite föräldrar ute. Vi vill ha fler vuxna på ställen där ungdomarna rör sig, speciellt under storhelgerna, säger Martina Renholm, polis i Luleå.

Polisen Karin Ågren sträcker fram flygblad till förbipasserande som stannar för att fråga vad som står på medan kollegorna förklarar hur arbetet mot langningen har förändrats över tid.

– Langning med allt vad det innebär har förflyttats från "gatan" till sociala medier, vilket gör vårt arbete svårare. Det är en av anledningarna att Polisen har koll på dessa plattformar, säger Martina Renholm.

– Vi är tyvärr ofta "tvåa på pucken" så det gör det än mer viktigt att arbeta förebyggande, säger Joakim Östlund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!