För fyra år sig bestämde sig restaurangägaren Smbat Grigoryan och undersköterskan Meri Barseghyan för att de skulle öppna ett boende för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar i Luleå. I bostadsbristens Luleå har det varit svårt att hitta lokaler, men nu har de slutligen köpt två villor på Porsöberget.
– I varje hus hade vi tänkt ha fem barn, så det är inte många. Dessutom är det ett tillfälligt boende under kanske fyra eller fem år, säger Smbat Grigoryan.
De tycker idén med att öppna hemmet i villakvarteret är bra.
– Det här är för att de ska trivas bra. Det finns boenden med massor av barn, då blir det lättare bråkigt. Det här är bättre och det kommer alltid finnas två anställda där som tar hand om barnen, säger Meri Barseghyan.
Hon tror dessutom att barnen lättare integreras i en sådan miljö, där de inte bor isolerade långt ifrån där svenska familjer bor. De har redan klart med två som ska anställas om planen går igenom.
Men planerna har väckt upprördhet bland några av grannarna och Sverigedemokraterna i Luleå har gjort ett utspel om att de ser med ”fasa” på boendet. Enligt Luleå kommun har dock redan många av protesterna avfärdats eftersom de som skickat in dem inte är direkt berörda av boendena.
– Jag kan förstå att grannarna är rädda. Det har varit en stor diskussion på Facebook, många tänker att det kommer stökiga barn som kommer förstöra deras liv, säger Smbat Grigoryan.
– Men vi är bredda att ordna möten en gång i månaden där vi kan diskutera hur det fungerar. Är det någon som är bråkig så tar vi tag i det direkt naturligtvis.
De bor själva i en villa på Lerbäcken och har sökt lokaler närmare sitt eget hus, men de har inte hittat något lämpligt.
– Tänk om någon skulle köpa mitt hus här, någon som har tre, fyra barn. Inte kan grannarna säga nej till det bara för att det flyttar in barn. Det är i princip samma sak, säger han.
– Jag trodde att det skulle bli problem i början, men jag kunde aldrig tro att det skulle komma från grannarna. Vi trodde snarare det var från kommunen om bygglovet.
De kommer från Armenien och Smbat är utbildad jurist. Han har tidigare arbetat med kriminellt belastade ungdomar, en bakgrund som han tror kommer passa bra. Dessutom var de själva flyktingar när de kom till Luleå för tio år sedan och vet vad den ensamkommande går igenom.
– Vi vill att de ska komma rätt i samhället. De här barnen behöver hjälp, vi ska ta hand om dem, utbilda dem och sedan släppa dem.
Smbat Grigoryan är inte heller rädd för att kritiseras för att vilja tjäna pengar på de ensamkommande.
– Vi gör det inte för pengar, vi har redan pengar. Vi är inte miljonärer men vi klarar oss. Om jag skulle tänka på pengar skulle jag öppna en till restaurang.