De vill inspirera andra till ett hållbart mode

I nio månader har de utmanat sig själva att inte köpa nyproducerade kläder. Det handlar om att förändra sin konsumtion och inspirera andra. ”Jag ser att jag behöver minska mitt ekologiska fotavtryck på jorden”, säger Veronica Wendin, en av F/aktivisterna i Luleå.

Här står F/Aktivisterna på nya secondhand butiken Returpunkt i Luleå. Från vänster Veronica Wendin, Matilda Svahn och Moa Szybalsky Hjalmarstål.

Här står F/Aktivisterna på nya secondhand butiken Returpunkt i Luleå. Från vänster Veronica Wendin, Matilda Svahn och Moa Szybalsky Hjalmarstål.

Foto: Viktoria Sandman

Luleå2021-03-12 09:15

Norr Media har träffat fyra av Luleås F/Activister. Deltagarna ska genom sina Instagram uppmuntra Luleåborna till mer genomtänkta val när de köper sina plagg.

Samtliga deltagare ville förändra sin konsumtion av kläder och tyckte det var en rolig utmaning.

– Jag ser att jag behöver minska mitt ekologiska fotavtryck på jorden och lära mig mer om det, säger Veronica Wendin.

Matilda Svahn är en av tjejerna som var beroende av att shoppa.

– Jag har alltid gillat att shoppa, det har jag efter min mamma. Sedan följer jag en gammal aktivist på Instagram och tyckte att det verkade kul, säger Matilda Svahn.

Att inte få köpa nyproducerade kläder har inte varit svårt. Matilda Svahn säger att det kan vara utmanande att köpa secondhand eftersom det oftast bara finns ett av varje plagg. 

– Då gäller det att vara snabb, säger Matilda Svahn.

F/aktivisterna hoppas att kunna inspirera andra och se möjligheterna i secondhand. Veronica Wendin menar att det inte är begränsande, även om man gillar att vara trendig. Det funkar alldeles utmärkt. 

– Det finns ett enormt utbud av secondhand även på nätet, säger Angela Pettersson. 

Ingen tycker att något är speciellt svårt, men alla blir ändå utmanade på olika sätt. Angela Pettersson tycker att det har varit en utmaning för henne är att vara aktiv på sociala medier.

– Tidigare hade jag bara en privat Instagram. Genom projektet är det meningen att vi ska dela med oss av våra tankar och vad vi gör på sociala medier, men allt hamnar ju inte där. Det är något som aldrig fallit mig naturligt, säger Angela Pettersson.

Den tanken delar hon med Moa Szybalsky Hjalmarstål. 

– Jag tycker det är jobbigt att fota och dela outfitbilder. Det är inte riktigt min grej, säger hon.

Sedan finns det deltagare som flitigt delar sina inlägg. Moa Szybalsky Hjalmarstål berättar om Veronica Wendins renodlade stilkonto på Instagram där hon ständigt uppdaterar outfitbilder.

Sedan projektet startade har ingen av dem samma konsumtionsbeteende längre.

– Att få bukt det här med triggande i konsumtion har avtagit. Nu är jag inte sugen på att köpa något alls istället, säger Moa Szybalsky Hjalmarstål.

Alla tjejer hoppas kunna inspirera andra att konsumera mindre och att inte köpa massa onödigt eftersom det har en stor påverkan på miljön.

– Jag hoppas att alla ska handla mer genomtänkt. Att använda kläderna så länge man kan och att sälja det man inte längre vill ha, säger Angela Pettersson.

Efter utmaningen säger tjejerna att de kommer att fortsätta konsumera mode på ett mer hållbart sätt och hoppas att fler inspireras att göra så. 

Har ni några tips på hur man kan använda det man har redan i garderoben?

– Man kan försöka hitta nya sätt att styla det man har redan. Som att använda blusen man alltid har till sina kostymbyxor och ha den uppknäppt med något under. Eller till en kjol, säger Matilda Svahn.

– Aktivera sin egen garderob och hitta nya kombinationer. Sedan kan man följa olika konton på Instagram och klä sig utifrån tips, tema eller färg. Det gäller att utmana sig själv mer med sin garderob, säger Veronica Wendin.

– Man kan laga kläder som går att återanvända, säger Moa Szybalsky Hjalmarstål.

– Ta vara på det som finns redan och försök vara kreativ, säger Angela Pettersson.

F/ACT Movement

F/ACT Movement är ett projekt som drivs av Göteborgsregionen (GR) och Science Park Borås med finansiering från Naturvårdsverket och Västra Götalandsregionen, som också är en del av projektet. 

Luleås deltagare är totalt nio tjejer och utmaningen pågår i nio månader. 

Syftet med projektet är att minska på textiler i brännbart och förbättra miljön. Sedan att uppmuntra fler till secondhand butiker. 

Karta: Luleå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!