De vill göra felen i vården synliga
Antalet anmälningar till patientnämnden har ökat med minst 70 procent på ett år.- Det är bra. Då kommer problemen som uppstår inom vården upp till ytan, säger Anders Frisk och Jessica Muhigana, utredare på patientnämnden.
Vi vill att alla ska komma fram samma dag, säger Anders Frisk och Jessica Muhigan, utredare på patientnämnden i Norrbotten. ½FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
Var tolfte drabbas
De åker ut i Norrbotten och informerar på föreningsmöten. Målet är att det som är fel ska synas för att alla som arbetar i vården ska få veta vad de kan göra bättre.
- I Sverige råkar var tolfte patient ut för någon form av fel. Det kan vara i bemötande eller i behandlingen. Det är en låg siffra. Man kan jämföra med Danmark där var nionde patient råkar ut för någon form av fel, säger Jessica Muhigana.
Stor nytta
I Norrbotten ligger antalet anmälningar per patientbesök efter ökningen förra året på samma nivå som i Västerbotten och Stockholm.
- Det viktiga är att patienterna får den information som de
måste ha. Det är där en anmälan kan göra stor nytta. De som talar med patienterna kan inte alltid veta om deras språk eller beskrivningar når fram, säger Anders Frisk.
Inte många anmälningar
Trots höjningen förra året är det få anmälningar.
- Inom primärvården har landstinget 1,5 miljoner besök. Vi har 177 anmälningar. Inom kommunerna är det också få anmälningar. De som bor i äldreboenden är helt beroende av den vård som de får och anmäler väldigt sällan, säger Jessica Muhigana.
Fel kan rättas till
Bemötandet inom vården är mycket viktigt. Det märker patientnämnden. Fel kan begås men rättas till.
- När vårdgivaren ber om ursäkt och förklarar vad som hände
och rättar till misstag så blir det ingen anmälan. Mötet mellan patienten och den person inom vården som ska förklara vad som ska ske är det viktigaste. Går det bra så fungerar allt bättre, säger Anders Frisk.
Du kan anmäla anonymt
Alla kan göra en anmälan till patientnämnden i Norrbottens läns landsting, anonymt om man inte vill träda fram.
- Kom ihåg att det inte är fult att tala om när något går fel. Det är bra om patienterna och landstinget för en öppen dialog, säger Anders Frisk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!