De vill bevara ett unikt område

Det har gått 105 år sedan lokverkstaden i Notviken invigdes. Nu vill länsstyrelsen och Luleå kommun skydda området.

Anor. Länsstyrelsens arkivarie Jeanette Aro känner igen arkitekten Folke Zettervalls stilideal i byggnaderna. Zettervall var chefsarkitekt på Statens Järnvägen mellan 1895-1930.

Anor. Länsstyrelsens arkivarie Jeanette Aro känner igen arkitekten Folke Zettervalls stilideal i byggnaderna. Zettervall var chefsarkitekt på Statens Järnvägen mellan 1895-1930.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2017-09-04 06:00

För ett år sedan inledde länsstyrelsen sin översyn av kulturmiljöer i Norrbotten. Inventeringen startade i Luleå kommun, där ett område pekas ut som ett tänkbart framtida riksintresse.

Luleå kommun ställde sig nyligen bakom begäran. Under våren 2018 kommer Riksantikvarieämbetet ta ställning i frågan.

– Det handlar om en del av Sveriges historia. Anledningen till att vi vill skydda Notviksverkstaden är att hela industrimiljön är så pass väl bevarat, förklarar länsstyrelsens antikvarie Jeanette Aro.

Redan på 1900-talets början var rivaliteten stor mellan Luleå och Boden. Då gällde striden var SJ:s nya lokverkstad skulle placeras.

Luleå kommuns triumfkort var att erbjuda ett större landområde strax söder om det forna exercisfältet för Kungliga Norrbottens regemente.

Bygget kom i gång hösten 1909. Snart restes en stålkonstruktion som skulle bli vida omtalad för att dem klarade att lyfta upp till 100 ton.

Samma travers används fortfarande i det dagliga arbetet i Notviken.

– Vi gör förstås löpande kontroller var tredje månad, men det finns inget som tyder på att den inte ska kunna användas i ytterligare några årtionden, säger Urban Westblom.

1979 kom han till Notviken för att arbeta som svetsare. På den tiden arbetade 405 personer i lokverkstaden.

Urban Westblom blev kvar, trots att många arbetskamrater fick gå framför allt under 1990-talet. Det senaste varslet kom så sent som i november 2014.

– Det har alltid varit en bra sammanhållning här. Om jag hade arbetat på SSAB eller LKAB hade jag nog inte kunnat namnet på mina arbetskamraters fruar och barn. Om någon blir sjuk här är hela arbetsstyrkan bekymrad.

Trots att ett sekel har förflutit sedan invigningen används lokalerna till samma ändamål som när den byggdes. De 98 meter långa verkstaden klarar med nöd och näppe dagens förlängda tågset.

I dag finns bara 45 anställda kvar. Numera heter företaget Euromaint som driver ett flertal lokverkstäder runt om i riket.

Det är bara två platser som klarar av de tyngre underhållen – Örebro och Notviken utanför Luleå.

– Det krävs en specialkompetens för att klara de större jobben. Nog finns det fortfarande duktiga lastbilsmekaniker, men det krävs betydligt mer för att laga ett lok. Det tar ett par år innan man lärt sig jobbet från grunden. Här har de flesta reparatörer arbetat i över 30 år.

Nu är en ny generation på väg att skolas in. Nyligen anställdes fem reparatörer.

I takt med att Euromaint koncentrerat sin verksamhet till lokverkstaden har områdets ägare, Jernhusen, lockat till sig nya verksamheter.

I dag är nästan alla byggnader uthyrda. Det är bara vagnsverkstadens bortre del som står tom.

Totalt finns tio företag på industriområdet. Förutom tågföretag som Veolia och Bombardier har nyligen polisens hundskola installerat sig i gamla smedjan, där en gång skådespelaren och komikern Martin Ljung var anställd som smedshalva.

I den forna transformatorstationen har Janne Pettersson, 56, etablerat sitt charkuteri. Uppvuxen på Notviken är han positiv till tanken att slå vakt om områdets karaktär.

– Det är en miljö som gör en lätt nostalgisk. Som barn minns jag de långa bilköerna när man skulle gå till skolan och arbetarna kom till jobbet. Det är väl därför som vi har så gott om parkeringsutrymme i dag.

Om lokstallarna förklaras som riksintresse innebär det att länsstyrelsen i Norrbotten kan stoppa ombyggnationer som kan förändra områdets profil.

– Det innebär inte att lokstallarna ska bli något kuriosakabinett. Här pågår verksamhet och det kan fortsätta så länge som områdets karaktär bevaras, understryker Jeanette Aro.

Här är länets alla byggnadsminnen

Begreppet riksintresse används för att skydda ett område, plats eller byggnad ur en nationell synvinkel. Här är en lista över alla kulturmiljöer som bevarats i Norrbottens län:

Arjeplogs kommun: Laisälven, Kasker, Gallesgutj, Nasafjäll samt Rackträsk-Dellaure.

Arvidsjaur: Gallejaur och Tjadnes.

Boden: Avan-Unbyn, Engelska kanalen samt stadens militära miljö.

Gällivare: Suorva, Kaitum, Läffasaiva, Saivorova och Koskullskulle.

Haparanda: Tornedalen, Sandskär samt Seskarö.

Jokkmokk: Purkijaur, Vuollerim, Porjus kraftstation och samhälle, Kvikkjokks by, Laitaure, Alkavare-Kedkvare, Saltoluokta, Vaisaluokta och Övre Kouka.

Kalix: Björknäs-Gammelstad, Törefors, Nässkatan samt Malören.

Kiruna: Svappavaara, Vivungi, Kirunavaara, Jukkasjärvi, Rautajaure, Torneträsk, Råstojaure och Masugnsbyn.

Luleå: Rödkallen, Gammelstaden, Avafors, Melderstein, Strömsund, Selet, Karlsvik, Gäddvik, Svartöstaden, Hindersön samt Småskär.

Pajala: Kengis, Tornefors, Palokorva, Erkheikki, Tärendö och Karnevaara.

Piteå: Lillpitedalen, Hortlax, Piteå. Öjebyn, Norrfjärden, Rosfors, Sjulsmark, Kyrkbyn. Rosvik, Jävre, Storebben och Svarthällan.

Älvsbyn: Kyrkstaden, Storforsen samt Manjärv.

Överkalix: Överkalix. Övre Lansjärv samt Rikti-Dokkas.

Övertorneå: Isovaara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om