Sjuksköterskeprogrammet har genom åren alltid haft många sökande men i år ligger den i topp. Av alla som söker är det bara omkring 80 studenter som blir antagna varje termin och det är en utbildning som fortfarande lockar betydligt fler tjejer än killar.
– Vi skulle behöva fler killar, i dagsläget är det bara cirka 20 procent killar som läser till sjuksköterska hos oss, säger Inger Bergström, chef över utbildnings – och forskningsenheten på LTU.
Två av dem är Oscar Gustavsson och Henrik Bengtsson som båda två går sitt första år på sjuksköterskeprogrammet.
– Vi trivs bra och det känns helt rätt, vi valde utbildningen för att vi vill jobba med människor, säger Henrik Bengtsson.
I höstas gick flyttlasset upp till norr ifrån Eskilstuna och Ramlösa och nu bor de tillsammans med två andra klasskamrater i en lägenhet på Skurholmen. Trots litet utrymme ser de det som en bra hjälp då de kan läsa ihop och hjälpa varandra.
– Vår bokhylla är helt full då vi har flera uppsättningar av alla läroböcker, säger rumskompisen Frida Wilkman.
Trots att de inte har läst så länge har de redan hunnit med att gå ut på en fyra veckor lång praktik och tankegångarna inför framtiden verkar klara.
– Jag vill vidareutbilda mig till antingen distriktssköterska eller infektionssköterska, säger Oscar Gustavsson.
Planen är att stanna kvar i Sverige efter utbildningen men arbete i Norge, som lockat många svenska sjuksköterskor genom åren, kan vara ett tänkbart alternativ för en kortare tid.
– Jag vill hellre jobba här och skulle inte kunna tänka mig att jobba i Norge tre år i sträck, men det är ju mycket mer pengar där så kanske sommarjobba.
Att få fler män att utbilda sig till sjuksköterska tror de hade skapat en trevlig dynamik på arbetsplatserna och det tycker att det hade varit bra med en större blandning av både manliga och kvinnliga sjuksköterskor inom yrket. Enligt Henrik Bengtsson har responsen de fått av alla patienter under sin kortare tid ute i arbetslivet bara varit positiv.
– Patienter verkar tycka att det är roligt med manliga sjuksköterskor. Efter att ha fått vara ute och träffat patienter känns det helt rätt.