De valde delat huvudansvar

Dagens nyblivna föräldrar trampar i gamla fotspår.
Mamman tar huvudansvaret för barnet.
Familjen Dahlin Almevall väljer dock att göra tvärtom.
-  Jag vill ha en nära relation till mina barn, säger Albin Dahlin.

Familjen som börjar på A. Mamma Ariel och dottern Ava. Pappa Albin och sonen Aston.FOTO: Maria Ekman

Familjen som börjar på A. Mamma Ariel och dottern Ava. Pappa Albin och sonen Aston.FOTO: Maria Ekman

Foto: Maria Ekman

LULEÅ2011-04-10 09:32

Familjen Dahlin Almevall bor i en nytapetserad ljus hyrestrea i Luleå. Boendet är sparsmakad inrett med blandning av IKEA, arvegods och loppisfynd.

"Barnvänligt", säger Ariel Almevall och pekar på en blombänken som är tom på saker samtidigt som hon skrattar och tittar på parets barn som busar i vardagsrummet.

Albin är föräldraledig med barnen Aston och Ava.

Han har varit hemma sedan dottern Ava var fem månader och ska vara hemma till sommaren.

Vidare har Albin även varit hemma en månad vid varje barns födelse. Exakt hur fördelningen av parets föräldradagar kommer att se ut i slutändan vet de inte ännu, men det ser ut som att Albin är den som kommer att ha plockat ut mest dagar.

-  För mig är det egentligen inte en fråga om jämställdhet, det är en fråga om att jag vill vara med mina barn, säger Albin medan han sopar golvet från Avas mellanmål som svar på frågan varför han tar ut fler föräldradagar än genomsnittspappan.


-  Min önskan är att jag kommer ha närmare relationer med barnen än de pappor som valt att jobba och bara vara hemma de två öronmärkta månaderna.


Han beskriver sin föräldralediga vardag med barnen. Det är mat - och nattningsritualer. Det är barn som ropar pappa och att vara en stund på toaletten kan vara snudd på en utopi. Tillsammans med barnen besöker han gärna öppna förskolan och visst finns det pappor där. Dock är det sällan fäderna som är långtidsföräldralediga med barnen.

Det är mammorna som är hemma längst. 

-  Folk kan tycka det är annorlunda att en pappa är hemma med två små barn så länge. Sådan reaktion tror jag inte mammor får.


Ariel började jobba som sjuksköterska när Ava var fem månader. Nu pluggar hon även på halvfart till specialist.

-  Att leva jämställt betyder ju att jag som kvinna inte behöver stå tillbaka på arbetsmarknaden, fast jag ganska nyss har fött två barn, säger hon.

-  Jag har inte ammat, min kropp fixade graviditet och förlossning jättebra. Men inte amning. Där kan man känna sig ifrågasatt att man inte ammat. Men det har ju gjort att vi kunnat planera familjelivet på annat sätt.


Albin:

-  Man får säga vad man vill om amning och hur bra det är. Men det är häftigt att som pappa kunna mata sitt barn lika mycket som mamman.


Ariel:

-  Jag och Albin är olika personer, men inför barnen har vi samma funktioner. Vi kan båda fylla deras behov.

Albin har dock ett tillägg där. Han funderar över biologin och det faktum att det är kvinnan som är gravid i nio månader.

-  Jag har ju varit hemma mer med Ava, jag har matat henne mer, men ändå är det ett särskilt band mellan henne och Ariel. Så jag tror ändå att relationen till mamman är speciell.


Det var när Ariel blev gravid för första gången som paret började diskutera hur de skulle dela ansvaret.

-  Jag blev förvånad när jag senare pratade med andra mammor som fick barn samtidigt som jag. Vi slussades tillbaka till 40-talet, fast vi är en ny generation. Alla sa att det är bäst att mamman var hemma, och ett argument var ekonomin. Då började jag fundera på om vi också skulle göra så, men nej. Men det gäller att bestämma sig för hur man vill göra.

Hon pekar på de negativa konsekvensera det får för kvinnan ekonomiskt om hon är den som är mest hemma med barnen. Kvinnan riskerar att hamna efter i löneutvecklingen, i karriärsutvecklingen och får sedan sämre pension.

-  Som kille tror jag att det snarare är en fördel på många företag att man har varit hemma länge och tagit ansvar för barnen. Det är det inte som kvinna.

Ariel är intresserad av genusfrågor och tycker att man ska diskutera könsroller mera och vad de får för konsekvenser. Hon framhåller att ju mer information man får som individ, desto lättare blir det att undvika könsfällor och göra egna val.


Ariel framhåller också att hennes familj kunnat välja mer fritt hur de vill disponera sin tid med barnen, eftersom de valt att leva enkelt.

-  Vi har gjort genomgående val att vänta med hus, finare bil och dyrare livsvanor hela vägen från att vi pluggade på universitetet tillsammans och tills vi skaffade barn och familj. Ett budskap som känns värdefullt att få ut, eftersom många resonerar att det är just hus, rejäl bil och stadig ekonomi som man "skall" ha innan man skaffar barn.

Föräldraförsäkringen:

Under april månad pågår pappaledigkampanjen "Klart jag kan vara hemma" som startade ifjol av debattören Carlos Rojas.

Kampanjen stöds bland annat av EU-ministern Birgitta Ohlsson och sångerskan Tess Merkel.


Vid gemensamvårdad får föräldrarna 480 dagar, varav 60 dagar är reserverade för mamman och 60 dagar för pappan.

Föräldraförsäkringen är väldigt flexibel och ersättningsnivåerna ser olika ut.


Svenska pappor tar i snitt ut 23.1 procent av föräldradagarna. Norrbottniska män tar ut lite mer, 23,6.

Fortfarande är det en femtedel av rikets pappor som inte tar ut några föräldradagar alls.


Numera lönar det sig att dela lika på föräldraledigheten. För att få jämställdhetsbonus krävs att ni har gemensam vårdnad om barnet när ni tar ut föräldrapenning. Jämställdhetsbonusen är en summa pengar i form av ett skatteavdrag som du kan få året efter ledigheten. Ju jämnare ni delar på dagarna, desto större blir bonusen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om