De utsatta åldringarna varnades i sista stund

Med några få minuter till godo varnades de utsatta innan åldringsbedragaren slog till igen. Det berättar Tove Björnström, advokat som har företrätt åtta personer i Norrbotten. "Jag har verkligen känt för dem."

Tove Björnström, advokat på Norrlandsadvokaterna i Luleå, har varit de utsattas biträde under rättsprocessen.

Tove Björnström, advokat på Norrlandsadvokaterna i Luleå, har varit de utsattas biträde under rättsprocessen.

Foto: Peter Johansson

Luleå2022-02-03 19:00

Det är lite drygt två veckor sedan åtta personer i Norrbotten kontaktas på telefon av en man som utger sig att ringa från Brottsoffermyndigheten. De är alla lite äldre, och det som förenar dem är att de sommaren och hösten 2019 har blivit lurade på stora delar av sina besparingar.

Nu gör en bedragare ett nytt försök.

Men den här gången har misstankar väckts hos en kvinna som först blir uppringd. Hon kontaktar Tove Björnström, som företrätt henne som målsägarbiträde.

– Hon undrade om det var så här det skulle gå till med skadeståndet. Jag förklarade att det är det så klart inte, säger Tove Björnström och agerar.

Hon förstår att bedragaren även kommer att kontakta de andra som blivit utsatta. Under några intensiva minuter ringer hon därför upp övriga, för att varna dem.

– Det var tur att hon hörde av sig och att vi hann få tag på de andra, innan det blev någonting. Flera av dem pratade vi med, tio minuter en kvart innan han ringde upp dem.

Vad tänkte du när det hände igen?

– Att det var så otroligt fräckt, att rikta in sig på de här personerna som redan blivit utsatta. Jag ville ju verkligen hinna varna dem.

När bedragarna slog till förra gången lurades de personer som Tove Björnström företräder på stora belopp. Några av dem svindlades på över 100 000 kronor.

Kerstin, som vi har berättat om i två publiceringar, blev av med nästan 150 000 kronor.

– Man tycker ju väldigt synd om de här personerna, och man förstår verkligen att det kan kännas väldigt skamfyllt. Det är många som har haft svårt att prata om det, att berätta för nära och kära att de har blivit utsatta. Jag har verkligen känt för dem.

Men Tove Björnström tror att det blir svårt för de som lurats att få tillbaka pengarna.

– Om det är så att den dömde inte har några pengar, då är det inte säkert att man får tillbaka hela beloppet via Brottsoffermyndigheten. Det är ytterligare en aspekt i det här.

Det aktuella målet är överklagat till hovrätten, vilket innebär att det ännu inte finns några skadeståndskrav riktat mot någon gärningsperson.

I Stockholms tingsrätt dömdes totalt 13 personer för inblandning i bedrägerihärvan med ett krav mot sig att utge ett skadestånd till brottsoffren.

Målet är överklagat till Svea hovrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!