Sveriges television har gjort en stor kartläggning för att se var landets unga brottslingar i åldrarna 15-19 år är mantalsskrivna.
När det gäller Norrbotten ligger merparten av kommunerna nära riksgenomsnittet - men några kommuner utmärker sig i statistiken.
I Kalix är andelen lagförda ungdomar tio procent i snitt. Även Boden och Haparanda har liknande siffror.
Vissa stadsdelar
Allra flest ungdomsbrottslingar finns i vissa delar av residensstaden Luleå, där SVT har brutit ned statistiken i olika bostadsområden.
På Örnäset har hela 19 procent av de unga begått och lagförts för någon form av brott. Från snatterier till grövre narkotikabrott och misshandel.
Grannområdet Svartöstaden är lika hårt drabbat.
De två stadsdelarna finns också med på SVT:s rikslista över de 30 områdena med högsta andelen dömda unga i landet 2011. Även Töre och ett icke namngivet bostadsområde i Boden finns med på den inte så smickrande topplistan (se faktaruta).
Noterbart är att exempelvis Porsön och Hertsön - traditionellt beskrivna som problemfyllda bostadsområden - har en betydligt lägre andel tonårskriminella.
SVT - som baserar granskningen på uppgifter från Statistiska centralbyrån - påpekar också svårigheterna med att dra slutsatser om andelen dömda i ett område.
Statistikproblem
En hög procentandel kan bero på att få unga bor i området, eller att rättsväsendet har arbetat mer effektivt i just de delarna av kommunen.
Dessutom visar siffrorna bara antalet ungdomar som någon gång har dömts för ett brott.
En ungdom kan ha begått flera brott men får samma effekt i statistiken som någon som fällts en gång.
Ökning i riket
Totalt i riket hade nästan 40000 - 6,7 procent - av tonåringarna i åldrarna 15-19 år någon gång dömts för ett brott 2011. 2003 var motsvarande siffra 6,1 procent,
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, konstaterar att en bidragande förklaring till ökningen av antalet dömda ungdomar på riksnivå kan vara fler anmälningar.
- Vi kan inte slå fast att brottsligheten ökar bara för att antalet dömda unga ökar. Ökningen kan också bero på att polisen klarar upp fler brott, säger Jerzy Sarnecki till SVT.