De trotsar sjukdomen – med bordtennis

För bara några år sedan satt Parkinsonsjuke Thorbjörn Lindström i rullstol. Nu går han utan problem och mår mycket bättre. Anledningen? Han har börjat spela pingis.

Foto: Pär Bäckström/pbfoto.se

Luleå2017-04-11 05:00

Det är tomt i pingislokalen inne på Luleå energi arena. Bortsett från två personer: Thorbjörn Lindström, 44, och Maritha Juhlin, 54. Båda lider av Parkinsons sjukdom – och båda spelar pingis så ofta de kan.

– Förut haltade jag och släpade benen efter mig. Jag satt i rullstol och använde både rollator och permobil. Men för tre år sen började jag spela pingis och nu har det blivit mycket bättre, säger Thorbjörn Lindström.

Maritha Juhlin har samma positiva erfarenheter.

– Pingis är bra på så många sätt. Man måste ha koordination och koncentration. Man måste tänka snabbt, analysera hur motståndaren står, hur han tänker. Det är som i schack, du ska hela tiden vara steget före. Det är verkligen bra för hjärnan.

Parkinsons sjukdom är en kronisk neurologisk sjukdom. De vanligaste symtomen är skakningar, stela muskler, sämre rörelseförmåga och balansproblem.

När Thorbjörn Lindström fick sin diagnos 2011 kunde han inte sluta skaka.

– Jag tror jag gick ner 15 kilo på en sommar eftersom jag skakade så mycket i hela kroppen. De trodde ett tag att jag hade danssjuka (Huntingsons sjukdom).

För Maritha Juhlin, som fick sin diagnos för sju år sedan, är det annorlunda. Hennes symtom är inte lika synliga utåt.

– Folk brukar säga: ”Det syns inte på dig, du darrar ju inte”.

Vilka symtom drabbades du av?

– Jag började släpa på mitt ben, det följde inte riktigt med mig. När jag sprang hade jag klumpfot. Jag blev svag, kunde inte stoppa ner nycklarna i fickan ordentligt. Att få in nyckeln i nyckelhålet blev svårt, att skruva lös en glödlampa…

Både Maritha Juhlin och Thorbjörn Lindström är engagerade i Parkinsonföreningen i Norrbotten. Det var hon som tog initiativet till att få medlemmarna att börja spela pingis.

– Ett tag var vi 10-11 stycken, men det har fallit bort några. Vi har tillgång till den här lokalen i Luleå energi arena, säger hon.

Upplever de flesta att det hjälper?

– Oh ja. Man blir bättre i balansen. Man lurar kroppen till att göra saker.

Båda två är heltidssjukskrivna och äter mediciner som gör livet lite enklare. Men pingisen har blivit en viktig del i deras vardag.

Under tisdagen är det den internationella Parkinsondagen. Då engagerar Norrbottens Parkinsonförening en heldag i Luleå energi arena. Mellan 13 och 17 inbjuds allmänheten dit för att få chansen att lära sig mer om sjukdomen. Dessutom kommer det att spelas pingis och afrikanska trummor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om