De trotsar kylan

Kyla är inget problem för fåglar så länge de har mat som skapar värme inifrån. Det vet Henry Rosendahl, 85, Luleå. Därför har han alltid fågelmat i fickorna när han går ut kalla dagar som de som vi just har upplevt.- Jag ger dem solrosfrön och vitt bröd, säger han när vi möts vid stora granen på Oscarsvarv.

Henry Rosendahl räds inte kylan. Flera gånger om dagen går han promenaden efter havsstranden vid Oscarsvarv tillsammans med Franz.FOTO: Göran Ström

Henry Rosendahl räds inte kylan. Flera gånger om dagen går han promenaden efter havsstranden vid Oscarsvarv tillsammans med Franz.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2010-12-30 06:00

Den senaste tidens stränga kyla har tärt på folk och fä. Många upplever kylan som en förbannelse. Sedan finns det de som tittar avmätt överseende på just nämnda kategori och konstaterar: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

Ingen köldgräns
Petra Berg, 41, som kommer gående över Bergnäsbron i riktning mot stan i 24 graders kyla mitt på onsdagen tillhör kanske inte någon av de där grupperna. För sin egen del säger hon i alla fall:

- Man måste röra på sig varje dag. Det finns ingen köldgräns för mig.

Hon har startat sin promenad på Stengatan i Bergnäset och ska in till stan för att kolla reorna. Sedan ska hon promenera tillbaka. Hon har många lager kläder på sig.

- Jag har jacka, två koftor, en tröja, täckbyxor, vanliga byxor, två par strumpor, sjal och två par vantar.

Nordlig vind
Henry Rosendahl går med hunden Franz, en holländsk fågelhund, efter strandpromenaden vid Oscarsvarv. Det gör han varje dag oavsett väder. Han är väl klädd och klarar sig.

- Franz går gärna ut också. Det finns tikar här som löper och han kryssar mellan de gula fläckarna i snön. I morse när vi gick ut var det 28 grader kallt och nordlig vind, säger han.

Under stora granen efter promenaden lämnar Henry Rosendahl varje dag frön och riven fralla till fåglarna som samlas där.

- Det ska vara vitt bröd. De äter inte rågbröd, säger han.

Varmare tider
Nu går vi mot varmare tider. Det ser ni på nyårsvädret här nedanför. Fast kan vi lita på uppgifterna? Onsdagen den 29 december finns ju där som första dag. Var det 19 grader i Luleå i går? Knappast. Fråga mig som fortfarande inte har någon känsel i högra handens fingrar efter de små intervjuerna och noteringarna i NSD-blocket som ligger till grund för dagens epistel.

Fakta

Kallaste platserna
i Norrbotten natten mot onsdagen

➤ Älvsbyn 37,8 grader

➤ Vajmat 36,1

➤ Nattavaara 36,0

➤ Orrbyn 35,2

➤ Kvikkjokk/Årrenjarka 34,8

➤ Nikkaluokta 34,7

➤ Vittangi 34,5

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om