De tog priset på fullmäktige

Tre miljö- och näringslivspriser delades ut på landstingsfullmäktige.

Foto:

LULEÅ2013-10-16 13:40

I landstingshuset i Luleå pågår på onsdagen landstingsfullmäktige. Mötet började med högtidliga prisutdelningar av landstingets och Almis miljö och näringslivspriser.

Undersköterskan Inger Bergdahl och sjuksköterskan Britt-Marie Hedlund, från avdelning 46-47 på hjärtenheten på Sunderby sjukhus, fick landstingets interna miljöpris för att de lyckats få in rätt miljötänk i den dagliga verksamheten.

50 000 kronor

Landstinget och Almis pris Årets miljöpristagare, på 50 000 kronor, gick till Piteåborna och jordbrukarna Anna-Britta Nyman och Herbert Nyman. De driver Frigiva Gård AB och tilldelas priset för att de lylckats utveckla de moderna jordbruket. Frigiva gård var bland annat först med att införa en egen biogasanläggning för värme- och elproduktion. Överskottet av sin produktion går ut på Piteås nät.

– Det är något av en dröm som går i uppfyllelse. Vi har genomgått en stor resa inom vårt företag, sade Herbert Nyman från talarstolen.

Han passade också på att ge landstinget en eloge.

– För att ni lyfter fram landsbygden på det här sättet, det är en svag del av samhället.

"Kreativ näring"

Almi och landstingets gemensamma Näringslivspris för 2013 tilldelades Elisabeth Landy på Sole adventure & event AB med motiveringen: "Företaget präglas av en kreativ miljö och prestigelös ledarstil där de anställda arbetar med stor frihet under eget ansvar".

– Kul att den kreativa näringen får synas, sade en rörd Elisabeth Landby i talarstolen när hon tagit emot blommor, diplom och checken på 50 000 kronor.

I kväll firar landstinget att de funnits som demokratisk institution i 150 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om