Luleå tekniska universitet bedriver mycket forskning i ämnet, samtidigt som löneskillnaderna hos de själva är stora.
- Jag är hyfsat nöjd. Men det är en ständig kamp, säger Lena Abrahamsson, professor.
Malmfälten har de största löneskillnaderna i Norrbotten. En 35-årig man tjänar i snitt 117 600 mer om året än en kvinna. Där ligger LKAB, med typiska manliga yrken, bakom de uppdrivna lönerna.
Annars är förhållandet inom industrin bättre än inom andra yrkesgrupper. Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap på LTU, vet vad det handlar om. Bland annat av egen erfarenhet.
"Tradition av rättvisa"
- På universitetet, där jag jobbar, blir man kanske inte så upprörd över löneskillnader på 10 000, medan det skulle vara fruktansvärt om det var bland metallarbetare, säger hon.
Hon menar att folk inom yrken med hög utbildning i större utsträckning har vant sig vid de stora skillnaderna.
- Jag tror att man har vant sig vid att det inte är lika och man finner sig i att det är mer individuellt. Inom andra yrken finns en större tradition av rättvisa, säger hon.
Enligt Lena Abrahamsson går det ändå åt rätt håll, om än långsamt inom de flesta yrkesgrupper.
- Medan det inom höglöneyrkena inte går åt rätt håll. Där glider det.
Regelbundna undersökningar
LTU genomför regelbundet undersökningar på löneskillnader inom universitetet.
- Då måste professorer jämföras med professorer, lektorer mot lektorer och så vidare. Inom vissa institutioner kan man säga att det är ganska lika. Men på det totala blir det skillnad eftersom det är betydligt fler män som ligger på de absolut högsta lönenivåerna bland professorerna. De drar iväg lönerna ordentligt, säger Lena Abrahamsson.
Hur ändrar man på det här?
- Inom universitet är det nog ytterst svårt att ändra på den individuella lönesättningen. Och många tjänstemannayrken är så, man är van vid att bli bedömd och rankad. Det blir också mer och mer vanligt. Då ökar tyvärr också lönespridningen mellan kvinnor och män.
Varför bedöms kvinnor annorlunda?
- Det finns många förklaringar på det. Män är bättre på att ta för sig och kvinnor sämre. Men vi bedömer också män och kvinnor olika. Hos män ser vi kompetens, medan hos kvinnor tittar vi på om hon är ambitiös. Och man får inte lön för att vara ambitiös, utan för att man är duktig.
Är du nöjd med din lön?
- Ja, hyfsat. Jag tillhör väl de som inte ska klaga. Men däremot är det en ständig kamp. Som för alla.