De styr landstinget

Tjänstemännen i landstinget har tagit makten från politikerna. Fyra av tio ledamöter i landstingsfullmäktige anser att deras roll begränsas till att godkänna tjänstemännens beslut.Det framgår av en undersökning som genomförts av statsvetarprofessorn Anders Lidström vid Umeå universitet.

Göran Wallo, divisionschef. FOTO: Bengt-Åke Persson

Göran Wallo, divisionschef. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-02-26 06:00
Undersökningen genomfördes under november 2008 och besvarades av 54 av landstingsfullmäktiges 71 ledamöter, alltså 76 procent.
Anders Lidström har själv tolv års erfarenhet som ordförande
i Västerbotten läns landsting och är även engagerad i den planerade storregionen.
Rollen begränsas
Det är en stundtals påtaglig kritik som de tillfrågade politikerna riktar mot hur landstinget fungerar. När de samlas till möte anser nästan var tredje att det inte är möjligt att bilda sig en uppfattning i ärendena inför beslut. Lika många anser att beslutsunderlaget är för omfattande och varannan anser att konsekvenserna av de beslut som ska fattas inte beskrivs tillfredsställande.
Det största misstroendet bland politikerna gäller förhållandet till tjänstemännen i landstingshuset. Hela 43 procent anser att deras roll ofta begränsas till att godkänna de beslut som tjänstemännen redan fattat. Sedan anser nästan var tredje ledamot av landstingsfullmäktige att tjänstemännen inte följer de beslut som de förtroendevalda fattat.
Nästan 30 procent av politikerna i landstinget har övervägt att lämna sina uppdrag. Det gäller främst oppositionspolitikerna medan endast var femte socialdemokrat, vänsterpartist eller miljöpartist har funderat på att hoppa av. Det gäller framför allt de politiker som inte är invalda i landstingsstyrelsen eller beredningarna.
Lidström anser efter sin genomgång av politiken i Norrbottens läns landsting att relationerna med tjänstemännen måste klaras ut. Han anser också att betydelsen av att ha en uppgift utöver fullmäktigeuppdraget måste tas på allvar. Han anser också att det finns anledning att ställa frågan om politikerna i landstingsfullmäktige får rätt beslutsunderlag.
Moderate politikern Staffan Eriksson är ledamot i landstingsfullmäktige. Han känner igen sig i undersökningens resultat, inte minst när det gäller maktfördelningen mellan de förtroendevalda och tjänstemännen.
- Vi måste ta tillbaka beslutanderätten från tjänstemännen, säger han och ger den här bilden av hur det kan gå till:
Beslutet redan fattat
- När Haradsborna kom till senaste landstingsfullmäktige och protesterade mot nedläggningen av vårdcentralen så kunde vi inte göra något. Beslutet var redan fattat av tjänstemännen. Det är allvarligt.
Staffan Eriksson är också ledamot av Luleå kommunfullmäktige och märker en stor skillnad.
- I kommunfullmäktige har alla ledamöter och även många suppleanter uppdrag i olika nämnder. I landstingsfullmäktige sitter många bara i den församlingen och går därför miste om mycket information.
Eriksson ifrågasätter den omorganisation av landstinget som innebar att en rad nämnder och direktioner lades ner. Nu finns bara landstingsstyrelsen.
- Man kan toppstyra storföretag men det passar inte i en demokratisk organisation, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om