Det tillfälligt höjda taket syftar till att temporärt främja sysselsättningen i byggsektorn under lågkonjunkturen.
– Sverige befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge och byggbranschen har drabbats extra hårt. För att stötta byggbranschen går vi därför fram med ett tillfälligt höjt rotavdrag, sa finansminister Elisabeth Svantesson (M) när regeringen gick ut med förslaget i februari.
Dan Sandberg driver tvåmansbolaget Luleåsnickaren och uppskattar det höjda taket för rotavdrag.
– Jag tycker det är jättebra. Det stimulerar branschen, så det blir ett jämnare flöde.
Normalt sett är det alltid som mest jobb på sommaren.
– Då är det som att allt ska göras på en gång, sedan brukar det ebba ut under vintern. Så det är ett positivt besked – fler kommer vilja renovera under hösten.
Hur har det gått för er under lågkonjunkturen?
– I vårt företag har vi inte känt av det, men de stora byggföretagen har haft det väldigt tungt.
Även om det är lågkonjunktur så ska byggnader underhållas och kök och tak ska bytas, är hans erfarenhet.
– Det kan vara värre om man har ett företag som bara bygger nya villor eftersom det inte är lika många som vill köpa en ny villa i dag med de räntorna vi har.
Fredrik Tavao på Byggproffset i Luleå tycker att stödet kunde ha utformats på ett annat sätt.
– Jag tror det hade varit bättre om de hade höjt procenttalet på rotavdraget, istället för taket. Tidigare var det ju 50 procent.
Rotavdraget har funnits i olika former sedan början av 1990-talet. Dagens rotavdrag infördes 2008 men den 1 januari 2016 sänktes det från 50 till 30 procent av arbetskostnaden.
Katarina Niemi jobbar som målare i Luleå med egen verksamhet. Huvudsakligen åtar hon sig lite mindre arbeten åt privatpersoner. Hon tror inte att det höjda taket för rotavdrag gör någon större skillnad för henne.
– För några år sedan när rotavdraget sänktes från 50 till 30 procent trodde vi att bokningarna skulle bli färre. Det blev de kanske också, men bara en kort stund, sedan var det som vanligt igen. De som behöver anlita hantverkare gör det ändå.
Det är alltså inte den exakta procentsatsen som avgör, menar hon, ej heller spelar det så stor roll om taket höjs.
Inte heller hon har märkt av lågkonjunkturen särskilt mycket.
– Nej, jag var lite orolig kring jul, men det fortsatte som vanligt. Enda skillnaden blev att jag istället för som tidigare då jag var bokad tre månader i förväg, bara var bokad en månad i förväg. Men jobbmässigt var det lika mycket som vanligt.
Däremot tycker hon ändå att det är väldigt bra att det finns ett rotavdrag.
– Det är jätteviktigt för dem som anlitar hantverkare, så att man i större utsträckning anlitar hantverkare än gör det själv. Det är bra för branschen och då får man också ett bättre utfört arbete.
Rot- och rut
Rotavdraget innebär en möjlighet att få skatteredaktion med 30 procent för reparationer, underhåll samt om - och tillbyggnader av privata småhus och bostadsrättslägenheter. Kostnader för material, resor, utrustning eller administration i samband med arbetet ingår inte.
Du kan också få rutavdrag med 50 procent för hushållsnära tjänster, inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och it-utrustning.
Under den tillfälliga höjningen är taket för rotavdraget 75 000 kronor per person och lika högt är taket för rutavdraget – om du har tillräckligt mycket skatt att räkna av reduktionen mot.