Inspirationsdagen anordnades av Ingenjörer utan gränser, en nationell grupp som för ett år sedan fick sin första lokalavdelning i Luleå, beståendes av ingenjörsstudenter från Luleå tekniska universitet (LTU). Denna lördag ville man locka gymnasieungdomar och andra till sin utbildning. En liten miss skedde dock i planeringen, det kom inte så många unga som man önskat.
– Vi hade missat att det var första dagen på sportlovet idag, ungdomarna försov nog sig, säger Hamse Abdi som varit med och arrangerat dagen. Själv läser han fjärde året på LTU:s civilingenjörsutbildning med inriktning mot väg- och vattenbyggnad.
Under dagen hölls paneldiskussioner och föreläsningar, och nyfikna kunde ställa frågor till ingenjörsstudenterna. I ett av salens hörn sitter en grupp gymnasiestudenter som alla kommit för att lära sig lite mer om yrket.
– Det verkar som en intressant och varierad utbildning, och jag är intresserad av matte och fysik, säger den 16-årige gymnasieeleven Ebba Håkansson som tror att ingenjörsyrket är något för henne. Att branschen är mansdominerad berör henne inte.
– Jag har inte tänkt på det, inte alls.
Hennes klasskompis Nils Filip Ekman, 16, är inte lika säker på att ingenjörsyrket är rätt för honom, hellre blir han advokat.
– Ingenjör blir plan B, säger han, men ser ändå fördelar med att läsa till just ingenjör.
– Man måste inte bli det man utbildar sig till, men man har åtminstone breddat sin kunskap. En bred utbildning ger fler möjligheter.
David Sundvall går andra året på civilingenjörsprogrammet med inriktning teknisk design och känner att han har hittat helt rätt.
– Jag vill förändra, hjälpa så mycket som möjligt, säger Sundvall om hans utbildningsval.
– Folk förstår inte hur fritt jobb det är, du kan sätta upp solpaneler i Tanzania eller varför inte utveckla en ny Iphone. Friheten är nice, säger han.
Hamse Abdi passade under dagen på att ge råd till blivande högskolestudenter, oavsett utbildning. Hetaste tipsen är att från första terminen plugga mycket för att inte hamna efter senare, vara lyhörd mot lärare, hitta en studiemotiverande miljö – och ta vara på tiden.
– Alla har 24 timmar på ett dygn. Fördela dem till någon aktivitet du tycker är kul och till något du kan tillämpa på utbildningen, så det blir både roligt och givande.